Εκλογές 2019: Πόσες χιλιάδες δέντρα χρειάζονται για τα ψηφοδέλτια

102

Εκτός από κρίσιμες για το παρόν και μέλλον της Ευρώπης, οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στο περιβάλλον, αφού για τα ψηφοδέλτια απαιτούνται τόνοι χαρτιού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη.

Μόνο στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εργασίας είχε παραγγείλει 77 εκατομμύρια φακέλους και 53,85 εκατομμύρια φύλλα χαρτιού για τα ψηφοδέλτια, για τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές.

Τώρα η μεγάλη πρόκληση είναι η ανακύκλωση όλων αυτών των ψηφοδελτίων, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ενιαία πολιτική και οι προσπάθειες των πιο «πράσινων» δήμων είναι μεμονωμένες.    150.000 δέντρα «Το ανακυκλωμένο χαρτί θα επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες», λέει ο κ. Γεράνης «Το κέρδος από αυτή τη διαδικασία είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κάποιος ότι για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ευρώπη χρειάστηκε να κοπούν 150.000 δέντρα για να παραχθούν τα ψηφοδέλτια», υποστηρίζει ο κ. Γεράνης.

Ωστόσο δεν βρήκαμε ακριβή αριθμό για τον ισχυρισμό αυτό, αν και είναι βέβαιο πως οι ποσότητες χαρτιού που απαιτούνται είναι μεγάλες.   Στη χώρα μας, το βάρος των ψηφοδελτίων εκτιμάται ότι ξεπέρασε τους 5.000 τόνους και το συνολικό κόστος ανήλθε στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γιώργος Μήλιος, διευθυντής ενός μεγάλου τυπογραφείου στη συμπρωτεύουσα εκτιμά πως, μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 500 με 1.000 τόνοι χαρτιού.

«Αν μιλήσουμε για τα μεμονωμένα ψηφοδέλτια ενός συνδυασμού, για τους περίπου 400.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον δήμο Θεσσαλονίκης, μιλάμε για περίπου δύο με τρεις τόνους χαρτιού ανά τυπογραφείο».

Εκατό περίπου τόνοι χαρτιού είναι αναγκαίοι μόνο για τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσει ένα τυπογραφείο, ανέφερε ο κ. Μηλιός.   Μέχρι στιγμής, οι δήμοι Πυλαίας -Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς, έχουν συγκεντρώσει είκοσι τόνους χαρτί από τα ψηφοδέλτια των εκλογών, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Γεράνης λέει ότι και οι υπόλοιποι δήμοι με δική τους ευθύνη συλλέγουν για ανακύκλωση τόσο τα ψηφοδέλτια όσο και το προεκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε.

Ο Σταύρος Αργυρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος στη Σπάρτη, διαβεβαιώνει ότι η ανακύκλωση τόνων χαρτιού από τον αυξημένο αριθμό ψηφοδελτίων που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές άρχισε ήδη. Στη Χίο, έξι φορτηγά των τεσσάρων τόνων, χρειάστηκαν έξι ημέρες για τη μεταφορά των ψηφοδελτίων που κατέληξαν στην ανακύκλωση.

Η περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών προμήθευσε τα εκλογικά κέντρα της με κάδους ανακύκλωσης και «χαρτοφάγους». Αυτές είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει γνωστές. Εντούτοις, παραμένει άγνωστο πόσους από αυτούς τους χιλιάδες τόνους χαρτιού ανά την επικράτεια θα ανακυκλωθεί τελικά.

Με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους Δήμους, το δίκτυο Φίλων της Φύσης είχε απευθύνει έκκληση προεκλογικά για την ανακύκλωση των  ψηφοδελτίων στις Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.    80 κιλά χαρτιού ανά δέντρο   Στις Σκανδιναβικές χώρες για την παραγωγή χαρτιού χρησιμοποιείται κυρίως το έλατο.

Η ποσότητα που λαμβάνεται έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του δέντρου και τη μάζα του κορμού του. Συνήθως ένα μέσο δέντρο δίνει 40 κιλά γραφικής ύλης (8.000 φύλλα Α4) και 80 κιλά περίπου αν μιλάμε για χαρτί εφημερίδας, που αντιστοιχεί σε αυτό των ψηφοδελτίων.

«Το ίδιο μήνυμα, της ανακύκλωσης, θέλουμε να δώσουμε και ενόψει των εθνικών εκλογών» σημείωσε ο κ. Γεράνης, διευκρινίζοντας: «δεν χρειάζεται να γίνονται εκλογές για να κάνουμε ανακύκλωση. Όσο περισσότερη ανακύκλωση κάνουμε τόσο περισσότερο βοηθάμε το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του τόπου».

Πηγή: www.lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ