Εκτέλεσαν 24χρονη στο Ιράν για τη δολοφονία του συζύγου της που την βίαζε από τα 15 της. .

72

Εκτελέστηκε στο Ιράν η 24χρονη Ζεϊνάμπ Σακανβάντ, επειδή δολοφόνησε τον σύζυγό της, που την βίαζε από την ηλικία των 15 ετών.

Η γυναίκα-σύμβολο του Ιράν, αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν ήθελε, όταν ήταν μόλις 15 ετών. Υπήρξε θύμα βιασμών και συναισθηματικής κακοποίησης καθημερινά, μέχρι που στα 17 της δεν άντεξε τη βαρβαρότητα και δολοφόνησε τον άντρα της με μαχαίρι.

«Ήταν ανήλικη όταν είχε συλληφθεί και καταδικαστεί έπειτα από μια άδικη δίκη. Είχε πει πως βασανίστηκε από αστυνομικούς όταν βρισκόταν υπό κράτηση», ανέφερε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η Ζεϊνάμπ Σεκαανβάντ είχε ομολογήσει τον φόνο υπό «καταναγκασμό», έπειτα από βασανιστήρια των αστυνομικών, πριν αλλάξει εκδοχή στη δίκη της και πει ότι ήταν ο κουνιάδος της, που την βίαζε και αυτός επανειλημμένα ήταν εκείνος που μαχαίρωσε και σκότωσε τον σύζυγό της.

Ωστόσο η αναίρεση της «ομολογίας» της γυναίκας δεν λήφθηκε υπόψη κατά τη διάρκεια της δίκης της, συμπλήρωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η ανήλικη καταδικάστηκε με θανατική ποινή. Κατά την παραμονή τις στις φυλακές, γνώρισε και ερωτεύτηκε έναν άλλο κρατούμενο από τον οποίο έμεινε έγκυος. Έτσι η εκτέλεση της θανατικής ποινής καθυστέρησε.

Δυο μέρες αφότου έφερε το παιδί της στον κόσμο, οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν την απόφαση τους. Η εκτέλεσή της «είναι μια αηδιαστική επίδειξη της περιφρόνησης των ιρανικών αρχών για τους κανόνες του δικαίου για τους ανήλικους.

Η Ζεϊνάμπ δεν ήταν παρά 17 ετών τη στιγμή της σύλληψής της», υπογράμμισε ο Φίλιπ Λούθερ, στέλεχος της Αμνηστίας. «Το γεγονός ότι η καταδίκη της σε θάνατο ακολούθησε μια δίκη ολοφάνερα άδικη κάνει την εκτέλεσή της ακόμη πιο σκανδαλώδη», πρόσθεσε ο Λούθερ.

Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, πρόκειται για την πέμπτη θανάτωση από τις αρχές ενός προσώπου που ήταν ανήλικο όταν διέπραξε τα αδικήματα που του προσάπτονταν από την αρχή της χρονιάς στο Ιράν.

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τις ιρανικές αρχές να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή μορατόριο στις εκτελέσεις, να μεταβάλουν όλες τις καταδίκες σε θάνατο ενόψει της κατάργησης της θανατικής ποινής και να απαγορεύσουν την εφαρμογή της θανατικής ποινής σε πρόσωπα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών τη στιγμή της διάπραξης του εγκλήματος», συμπλήρωσε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων….
mixanitouxronou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ