Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΑΚΤΟ – Η Τουρκία διεκδικεί επίσημα από την ΕΕ τμήμα της κυπριακής...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Η Τουρκία διεκδικεί επίσημα από την ΕΕ τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ- Ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή και στο….Αιγαίο

118

Τουρκικές διεκδικήσεις προς τις Βρυξέλλες με «όλας τα τιμάς», επίσημα με νομικά κατοχυρωμένη προσπάθεια υφαρπαγής ελληνικής θαλάσσιας περιοχής, συνιστούν άκρως επικίνδυνες και πιθανόν πολεμικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο. 

Αυτό είναι το μοναδικό απτό συμπέρασμα  για το τι θα πράξουν οι Τούρκοι σε σχέση με την Ελλάδα και τα υπόλοιπα …περί τουρκικού εσωτερικού μετώπου κατά του  Ερντογάν», δεν μας αφορούν καθόλου.   

Εδώ και επτά χρόνια καταθέτει γραπτώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις παράνομες αξιώσεις της επί της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία, υποβάλλοντας συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα  κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» το οποίο επικαλείται συγκεκριμένο έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι εν λόγω περιοχές βρίσκονται στα ανοιχτά του Ακάμα με την Τουρκία να ισχυρίζεται ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα».

΄»H τουρκική ηγεσία προβαίνει σε λεονταρισμούς, αλλά θα ήταν παραλογισμός να βάλει πρακτικά εμπόδια και να επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βίτσας εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Άγκυρα «δεν θα ρισκάρει να εισπράξει μια ήττα», όταν ρωτήθηκε για την αντίδρασης του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου “Deepsea Metro II” στην περιοχή.

«Η Κύπρος είναι «θωρακισμένη» από το διεθνές δίκαιο και «από ένα τυχόν τουρκικό τυχοδιωκτισμό ο μόνος χαμένος θα είναι η ίδια Τουρκία», υπογράμμισε.

Στην ουσία όμως ο ίδιος απέφυγε να δώσει το στίγμα των αληθινών προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης παραπέμποντας το θέμα στον ‘διεθνή παράγοντα».

Αν αυτή θα είναι η ελληνική αντίδραση σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης τότε, θα έχουμε ένα δεύτερο « Αττίλα» μετά το 1974,  όταν πολλοί Έλληνες πολιτικοί λίγο αργότερα δικαιολογήθηκαν για την στάση αυτή λέγοντας ότι η «Μεγαλόνησος κείθεν μακρά».

Αν παρατηρήσουμε , ειδικά μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα οι προκλήσεις  ειδικά στην περιοχή »  Κάλυμνο , Ίμια , Κάρπαθο και Κρήτη»  με την συνεχή έκδοση NAVTEX , αποκωδικοποιούν την τεράστια περιοχή  των τουρκικών διεκδικήσεων , κάνοντας σαφές που θα ¨χτυπήσουν» οι νεο-οθωμανοί.

Έτσι επιβεβαιωνόμαστε ξανά , όταν τονίζαμε εδώ και καιρό ότι οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας , του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , διεκδικούν ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα το οποίο διαθέτει και χάρτη  .

Τι αιτιάσεις αυτές τις έχουν ενδύσει  μάλιστα  εδώ και καιρό με τον  μανδύα των « δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση , χωρίς να μας πουν από ποιο ακριβώς δικαστήριο.

Όπως γίνεται αντιληπτό το Καστελόριζο « εξαφανίζεται» ως δια μαγείας από την περιοχή,  και απλά για την Τουρκία» δεν υπάρχει», διότι έτσι διευκολύνονται καλύτερα τα σχέδια τους.

Προκλητικό παλαιότερο  δημοσίευμα ανέφερε  ότι η Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με  υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής( συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.

Εδώ οι Οθωμανοί σύμφωνα με το κείμενο δεν ζητούν , αλλά απαιτούν « σκιαγραφώντας» τις κινήσεις  τους για το επόμενο διάστημα.

Η Τουρκία,   αν και το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζει το δημοσίευμα, αποκλείεται από ορισμένες πραγματικές εφαρμογές , επειδή η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές».

Η γειτονική χώρα θα κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής, καταλήγουν οι Τούρκοι. Δηλαδή ξεκινούν νομικό αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ έως κάτω από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα,  ΠΡΩΤΑ να το « επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Η στιγμή πάντως είναι οριακή και σήμερα  επιχειρήθηκε αντίδραση από την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν « ο κόμπος έφτασε στο χτένι», καθώς αφού μεσολάβησαν τρία χρόνια διεκδικήσεων εκ μέρους της Τουρκίας .

Ένα είναι σίγουρο…αν βρουν ξανά οι Τούρκοι « κερκόπορτα» ανοικτή θα εισβάλλουν και θα υφαρπάξουν κάτι που δεν τους ανήκει σε καμία περίπτωση .

Το πιο άσχημο και πιο επικίνδυνο είναι ότι πολλοί Έλληνες πολιτικοί περιορίζονται σε δηλώσεις , ενώ σαφώς θα πρέπει να προβούν σε πράξεις με την αποστολή ελληνικού στολίσκου στην περιοχή.

Τέρμα οι «δηλώσεις» από εδώ και στο εξής μόνο έργα διότι μόνο από αυτά κατανοούν οι νέο-οθωμανοί τίποτε άλλο


 

 

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ