Εμβόλιο φυματίωσης στη μάχη του κορωνοϊού σε Κόρινθο και Ναύπλιο…!

86

Έρευνα – σταθμός στα τρία Νοσοκομεία της Πελοποννήσου ξεκινά άμεσα και καλείται ο κόσμος να συμμετέχει

Το γνωστό εδώ και 60 χρόνια εμβόλιο της φυματίωσης μπαίνει στη μάχη κατά του κορωνοϊού στα Νοσοκομεία Ναυπλίου και Κορίνθου  όπως ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής παθολογίας των λοιμώξεων και διευθυντής της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Αττικόν Βαγγέλης Γιαμαρέλλος και ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ναυπλίου Παναγιώτης Γκανάς.

Ήδη ο ΕΟΦ έχει δώσει το πράσινο φως στους ερευνητές του νοσοκομείου «Αττικόν» για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, με ήδη, προϋπάρχον εμβόλιο που υπάρχει στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG) θα γίνει ταυτόχρονα και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Σε καθένα και σε καθεμιά που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα γίνεται πρώτα μέτρηση των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν ή όχι εκτεθεί τον ιό.

Μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Ημαθίας, της Πτολεμαϊδας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ναύπλιο, επιστημονικές αναφορές από πολλές χώρες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Εκτός από την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της φυματίωσης στην Αυστραλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Εικόνα

Όπως είπε ο κος Γιαμαρέλλος σε μελέτη του 2017 που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 στο «Αττικό» Νοσοκομείο προέκυψε ότι το 80%, όσων όσοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης είχαν μικρότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστασίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του νέου κορωνοϊού.

Ο κος Γιαμαρέλλος προσθέτει ότι «η επάνοδος της κοινωνικής ζωής στο φυσιολογικό επίπεδο απαιτεί την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανοσίας μεγάλου ποσοστού πολιτών, κάτι το οποίο ονομάζεται συλλογική ανοσία». Και τονόζει: «Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικό εμβόλιο, τότε η ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας μπορεί να γίνει με εμβόλια που παρέχουν μία γενικευμένη ασπίδα προστασίας, όπως είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης».

Διευκρίνισε παράλληλα, ότι μιλάμε για εμβόλιο ασπίδα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και όχι για εμβόλιο κατά του νέου ιού και της νόσου του, το οποίο όταν προκύψει θα πρέπει επίσης να χορηγηθεί σε όλο τον πληθυσμό.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ναύπλιο, εκτός του κου Γιαμαρέλλου και του κου Γκανά, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Κώστας Κατσαρός και ο διοικητής του Νοσοκομείου Ναυπλίου Θοδωρής Βασιλόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ