Εξαγωγές Ζώων: Μια «βόμβα» για την παγκόσμια υγεία

78

Η αύξηση του εμπορίου, των εξαγωγών και μεταφορών ζωντανών ζώων αυξάνει και την εξάπλωση των ασθενειών, προειδοποιούν οι ειδικοί. Όλο και περισσότεροι χοίροι, κατσίκες, αγελάδες και πρόβατα μεταφέρονται, ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η μεταφορά ζωντανών ζώων είναι φθηνότερη από όσο η χρήση ψυκτικών μεταφορών, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας.

Η αύξηση της ζήτησης για κρέας και ζωικά προϊόντα σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Κίνα, η αύξηση ταυτόχρονα του παγκόσμιου πληθυσμού που προσεγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια, οι όλο και περισσότερο δίαιτες πλούσιες σε κρέας και βέβαια το φθηνότερο κόστος έχουν εκτοξεύσει τον τομέα της μεταφοράς ζωντανών ζώων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το 2019, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο αριθμός των μεταφερόμενων ζωντανών ζώων μπορεί να ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια ζώα.

Ανάλογα, ο τζίρος του τομέα διογκώθηκε σχεδόν σαράντα φορές -από 20 δις το 1988, έφτασε τα 720 το 2019. Τα ζώα μεταφέρονται ζωντανά σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, σε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις, από όλο και λιγότερες, αλλά γιγάντιες, κτηνοτροφικές μονάδες. Έτσι, ο έλεγχος των συνθηκών μετακίνησής τους γίνεται δυσκολότερος ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, σύμφωνα με κτηνιάτρους και επιδημιολόγους που φοβούνται ότι η αναπτυσσόμενη βιομηχανία μπορεί να έχει προκαλέσει ήδη τη διάδοση των ιών.

Ακόμα και οι προσχηματικές προδιαγραφές δεν τηρούνται, αφού τα μεγάλα συμφέροντα της κτηνοτροφίας έχουν πετύχει να παραμείνει η ελεγκτική αρμοδιότητα αυστηρά υπόθεση των εθνικών κυβερνήσεων, χωρίς κανέναν διεθνή έλεγχο.

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Guardian, o Jeroen Dewulf, κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, δήλωσε ότι η εισαγωγή του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο Βέλγιο είχε σχεδόν βέβαια προκληθεί είτε μέσω εισαγόμενων μολυσμένων ζωικών προϊόντων είτε μέσω παράνομων μετακινήσεων αγριόχοιρων.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι διάδοσης ασθενειών, αλλά τα ζωντανά ζώα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης», δήλωσε ο Dewulf. «Όσο περισσότερο μεταφέρονται ζωντανά ζώα, τόσο περισσότερο αυξάνει ο κίνδυνος να μεταδοθούν ασθένειες μέσω αυτών των ζώων».

Ο David McIver, επιστήμονας και επιδημιολόγος στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Metabiota, δήλωσε ότι η αύξηση των εξαγωγών και μεταφοράς ζωντανών ζώων αποτελεί αιτία για πολλές άλλες ασθένειες, όπως ο ιός της γρίπης των πτηνών, η ασθένεια των τρελών αγελάδων και ο ιός Nipah.

«Η πρώτη εμφάνιση του ιού Nipah το 1998 ήρθε μετά από ένα ξέσπασμα στη Μαλαισία κι αφού επεκτάθηκε η χοιροτροφία σε παρθένες περιοχές τροπικών δασών», εξηγεί.

«Οι νυχτερίδες τρώγοντας φρούτα, άφηναν το σάλιο τους, το έτρωγαν οι χοίροι, κι ο ιός έφτανε στον άνθρωπο. Τόνοι χοιροειδών έπρεπε να σφαγούν για να τεθεί η εστία υπό έλεγχο. Αν εξαχθούν αυτά τα ζώα σε όλο τον κόσμο, μπορούμε να φανταστούμε τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Πιστεύεται επίσης ότι η παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob, μια σπάνια, θανατηφόρα διαταραχή του εγκεφάλου, είναι πιθανό να προκαλείται από ανθρώπους που λαμβάνουν κρέας που έχει μολυνθεί από την ασθένεια των τρελών αγελάδων. Αλλά και η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεκίνησε από την αγορά κρεάτων στην πόλη Βουχάν.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για πιο αυστηρό έλεγχο των εξαγωγών, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα ήταν αδύνατο να εξεταστούν όλα τα ζώα.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου εξετάζουμε τη μετάδοση της νόσου, είτε σε ανθρώπους είτε σε ζώα, οι ιοί κινούνται πιο γρήγορα και με πιο διαφορετικούς τρόπους από ό, τι τα συστήματα επιτήρησης μας είναι σε θέση να συμβαδίσουν», δήλωσε ο McIver, πριν προειδοποιήσει για ασθένειες που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Η ΕΕ είναι από τους μεγάλους παίκτες στον κλάδο της μεταφοράς ζωντανών ζώων. Κράτη όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ρουμανία ανήκουν στους σημαντικότερους εξαγωγείς στον κόσμο, ενώ οι πελάτες τους (Μέση Ανατολή, Τουρκία κ.α.), συχνά πρόκειται για κράτη όπου κανείς δεν ελέγχει τις συνθήκες αιχμαλωσίας ή σφαγής των ζώων και κανείς δεν νοιάζεται για να το κάνει.

Η Αυστραλία εξάγει κάθε χρόνο από τις φάρμες της ζωντανά ζώα αξίας μεγαλύτερης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ένας πολύ επικερδής τομέας για τη χώρα που βρίσκεται όμως ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων.

Σε ένα χαρακτηριστικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση Animals Australia, το οποίο τραβήχτηκε πάνω στο φορτηγό πλοίο Awassi Express, με σημαία Παναμά, στη διάρκεια πέντε ταξιδιών που πραγματοποίησε πέρυσι μεταξύ της Αυστραλίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ και του Ομάν, φαίνονται τα ζώα στριμωγμένα σε μαντριά, να αγωνιούν πάνω στα περιττώματά τους και να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν στα ζεστά και με κακό εξαερισμό αμπάρια του πλοίου το οποίο μεταφέρει περισσότερα από 50.000 πρόβατα.

Οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων ζητούν να απαγορευτεί αμέσως κάθε εξαγωγή ζωντανών ζώων και κανένα ζώο να μην μετακινείται σε διαδρομές πέραν των τριών ωρών.

Πηγή: tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ