Εορτασμός της 200ης επετείου της μάχης στα Δερβενάκια-φωτο

631
Η μάχη στα Δερβενάκια ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, καθώς έλαβε χώρα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, όταν ο Μαχμούτ Πασά, περισσότερο γνωστός ως Δράμαλης είχε φθάσει στην Πελοπόννησο με ισχυρή δύναμη 25.000 ανδρών και απειλούσε να διαλύσει την επανάσταση εις τα εξ ων συνετέθη.
Η μάχη δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1822, σε δύο από τα τέσσερα μικρά ορεινά περάσματα (δερβενάκια), μεταξύ Κορίνθου και κοιλάδας Άργους, εξ ου και η ονομασία της. Άλλο αποτέλεσμα της μάχης αυτής ήταν η ενίσχυση της φήμης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η οποία φόβισε τους τότε πολιτικούς αντιπάλους του.
Σε ένδειξη τιμής και μνήμης στην θυσία, την ανδρεία και τον λυτρωμό που προσέφεραν οι πεσόντες στην πατρίδα, ο Δήμαρχος Κορινθίων, κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη .
Συμβάλλοντας στην διατήρηση της μνήμης και την μεταλαμπάδευση της γνώσης ο Δήμος Κορινθίων πέρυσι παρουσίασε στο δημοτικό σχολείο Αγίου Βασιλείου τον μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα ανάγλυφο χάρτη της μάχης “ζωντανεύοντας” ουσιαστικά τα όσα έγιναν τότε μέσα απο την εξαιρετική ανάλυση της Μάχης, της προετοιμασίας αλλά και εκτέλεσής της από τον Γέρο του Μοριά, από τον Συνταγματάρχη, Διοικητή Τάγματος ΓΕΣ, Βασίλη Βασιλείου.