Επιστροφή στην «κανονικότητα» με μισό μισθό, μισή δουλειά, μισή ζωή…

149

Μισθούς πείνας, εργασιακές σχέσεις λάστιχο και δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολήσουν ακόμα και το μισό προσωπικό τους, δίνει η κυβέρνηση σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε.

Η …επανεκκίνηση της οικονομίας για τους εργαζόμενους της χώρας σημαίνει μισθούς που θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ και θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος των αποδοχών που είχαν στην προ πανδημίας περίοδο.

 

Το μέτρο της κυβέρνηση για «επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων» προμηνύει τη διαμόρφωση μιας νέας εργασιακής ζούγκλας.

Συγκεκριμένα μια επιχείρηση:

 Μπορεί να απασχολήσει μέχρι το 50% του προσωπικού της και για το υπόλοιπο 50% να επεκτείνει την αναστολή σύμβασης. Ερώτηση: Σε αυτή την περίπτωση το προσωπικό που θα μπει σε αναστολή θα λάβει 534 ευρώ από το κράτος; Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την εργοδοσία  να επιδοτεί την αναστολή σύμβασης; Και για πόσο διάστημα; Ο εργοδότης, παρ’ όλο που θα είναι ανοιχτή η επιχείρησή του και θα λειτουργεί κανονικά, θα έχει την ευχέρεια – σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση – να επιλέξει ποιους και πόσους εργαζόμενους θα επαναφέρει στην εργασία τους για ακαθάριστο διάστημα μετά την έναρξη της δραστηριότητας.  Ετσι θα υπάρξουν εργαζόμενοι με μηδενική απασχόληση, οι οποίοι θα περιμένουν για να ζήσουν με τί; Με το επίδομα;

— Μπορεί να επιβάλλει μείωση μισθών κατά 50% και «ευελιξία» στο ωράριο εργασίας  . Αυτό εξάλλου έχει προβλεφθεί ήδη από προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι  θα δουλεύουν σε δεκαπενθήμερη βάση το μήνα λαμβάνοντας μόνο το 50% του μισθού τους από την επιχείρηση.  Ετσι ο εργαζόμενος που μέχρι σήμερα λάμβανε τον κατώτερο μισθό (580 ευρώ καθαρά) θα λαμβάνει από τον εργοδότη 290 ευρώ. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα λάβει το 50% του επιδόματος των 534 ευρώ , δηλαδή άλλα 267 ευρώ, τότε τελικός μισθός θα διαμορφώνεται στα 557 ευρώ. Κάτω δηλαδή από τα σημερινά όρια του κατώτατου μισθού! Αντίστοιχα ένας εργαζόμενος των 1.000 ευρώ καθαρά, προ κορωνοιού, με αυτές τις συνθήκες στην καλύτερη περίπτωση θα λαμβάνει 767 ευρώ.

 Σε εργαζόμενους με μερική απασχόληση που θα μπουν στο πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας οι αποδοχές τους θα πέσουν στα επίπεδα των 150 με 200 ευρώ! Μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν είναι καν σίγουρο ότι δικαιούται μέρος του επιδόματος των 534 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους σε καθεστώς εξαθλίωσης, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά εργασιακά δικαιώματα και αποδοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ