ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ -8Η ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ  ΓΥΝΑΙΚΑΣ

689

 Με αφορμή την 8η Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κορίνθου χαιρετίζει τις Ελληνίδες Εργαζόμενες που Αγωνίζονται παντού. Τις άνεργες , Συνταξιούχες , τις Νέες  που παλεύουν και αντιστέκονται στην ασυδοσία της εργοδοσίας και στις πολιτικές ανασφάλειες των Κυβερνήσεων  και της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις Γυναίκες που παλεύουν στην δουλειά, στην ασφάλιση στην περίθαλψη, στη μόρφωση και πάνω απ΄ όλα  τις Νοικοκυρές και στις Μητέρες. Σε όλες τις Γυναίκες που δουλεύουν ακόμα και στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ τους.

Με τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν στην γειτονιά μας και τις φρικτές εικόνες από στρατιωτικές επιθέσεις  να ξεδιπλώνονται στις οθόνες μας, η φετινή 8η Μάρτη –  η ημέρα της γυναίκας – μας κάνει να αναλογιστούμε πως αν δεν θέλουμε να γίνουμε κρέας για κανόνια, πυραύλους ή αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινός. Ο αγώνας των γυναικών για εξάλειψη των διακρίσεων, διεκδικεί έναν κόσμο όπου οι ανάγκες των πολλών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους θα είναι αυτές που θα  καθορίζουν τις εξελίξεις και όχι τα συμφέροντα των ισχυρών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μαύρη Πέμπτη που ξημέρωσε για τη Ουκρανία στις 24 του Φλεβάρη δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την θέση των γυναικών.

Τώρα που οι σειρήνες  του πολέμου ηχούν, δυστυχώς και πάλι,  παλεύουμε για την ειρήνη, γιατί όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν … Βρεθήκαμε πάντα στην πρώτη γραμμή στον αγώνα υπέρ της ειρήνης, με το σύνθημα για «ψωμί και ειρήνη» να ακούγεται από τα χείλη γυναικών μέσα στη δίνη του Α’ Παγκοσμίου  και του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάντα πρωτοπόρες διαχρονικά, στην αντίσταση, στο αντάρτικο, στους αγώνες του λαού μας για τη Δημοκρατία, έτοιμες τώρα και πάλι να προστατεύσουν τα παιδιά μας από τη βαναυσότητα της προσφυγιάς.
Ενωμένες μια γροθιά να αντιμετωπίσουν τις κακοποιήσεις και τους βιασμούς.

Στην χώρα μας, οι γυναικοκτονίες  (17 μέσα στο 2021), οι βιασμοί και τα επεισόδια σεξουαλικής κακοποίησης είναι εγκλήματα που βαραίνουν πάνω στη συλλογική συνείδηση  ως εγκλήματα κατά των γυναικών.

Βάρος που έρχεται να προστεθεί στα ατελείωτα καθήκοντα και υποχρεώσεις στα οποία οι γυναίκες οφείλουν να ανταποκριθούν, στην διάρκεια του 24ωρου για  365 ημέρες τον χρόνο. Δουλεύοντας διπλοβάρδια σε καθημερινή βάση, η σωματική και ψυχική εξουθένωση φθάνει σε τέτοιο σημείο που η συζήτηση για συμμετοχή στα κοινά φαίνεται αδιανόητη.

Δυστυχώς δεν είναι λίγα και τα βήματα προς τα πίσω! Οι τελευταίοι αντι-εργατικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ που  καθιερώνουν τις απλήρωτες υπερωρίες, τα σπαστά ωράρια, την ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων κ.α., πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες που συνήθως εργάζονται στις πλέον επισφαλείς και χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δικαιούνται άδεια τοκετού, λοχείας, ειδική άδεια μητρότητας αλλά αυτά τα δικαιώματα είναι ακόμα ζητούμενα για τις εργαζόμενες με ψευδο-αυτοαπασχόληση (μπλοκάκι) που  είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές απασχόλησης για τη νέα γενιά γυναικών αλλά και ανδρών, επιστημόνων και ανειδίκευτων.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη προώθηση της πατριαρχικής κουλτούρας από μερίδα συστημικών ΜΜΕ  που είτε κατηγορούν τα θύματα κακοποίησης είτε προβάλλουν επικίνδυνα σεξιστικά πρότυπα ως προς το ρόλο της γυναίκας, την γυναικεία ομορφιά κλπ.

Παλεύουμε για σωματεία που να είναι στήριγμα και οι οργανωτές της συλλογικής απάντησης για κάθε περιστατικό παρενόχλησης, για να μην στοχοποιούνται τα θύματα αλλά να βρίσκουν δικαίωση χωρίς να χρειάζεται να περάσουν χρόνια.

Παλεύουμε για ίση αμοιβή για ίση εργασία

Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα που οι διεκδικήσεις ετών γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κορίνθου χαιρετίζει όλες τις γυναίκες που αρνούνται να θυσιάσουν τα δικαιώματα  και τη ζωή τους στο κατεστημένο  και την ανισότητα. Οι γυναίκες της χώρας μας όχι μόνο έχουν πολλούς λόγους να παλέψουν αλλά  και να αντισταθούν στις λογικές και τις τακτικές των ελίτ ,ενάντια στο σύγχρονο μεσαίωνα ,ενάντια στην βαρβαρότητα που ζουν.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Για μια Κοινωνία Ισότητας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ