Ευρωπαϊκό στέλεχος του κορονοϊού πίσω από τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα

72
epa08400760 A vendor wearing a mask sells meat on Xihua Farmer's Market in Guangzhou, Guangdong province, China, 04 May 2020. After the coronavirus Covid-19 outbreak China brought new regulations for the trade and consumption of wild animals. Although most animals like turtles, frogs, snakes and scorpions are banned since late February 2020, on Xihua Farmer's Market in Guangzhou turtles and frogs are sold openly and vendors are willing to bring scorpions on buyer's demand. The government is yet to define meaning of 'wild animals' as it brings confusion to most of the vendors and buyers on wet markets. Covid-19 is believed to be originated from the wet market in Chinese city of Wuhan in December 2019, where wild animals were sold. EPA/ALEX PLAVEVSKI ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Στη δημοσιότητα η αλληλουχία του γονιδιώματος που ευθύνεται για την πρόσφατη, νέα εστία της επιδημίας του κορονοϊού στο Πεκίνο

Η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα την αλληλουχία του γονιδιώματος που ευθύνεται για την πρόσφατη, νέα εστία της επιδημίας του κορονοϊού στο Πεκίνο, με αξιωματούχους να αναφέρουν σήμερα, Παρασκευή ότι βάσει των προκαταρκτικών εξετάσεων πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό στέλεχος του ιού.

Η Κίνα, που δέχεται διεθνείς πιέσεις για να δημοσιεύσει νωρίς τα στοιχεία που διαθέτει για τη νέα εστία της covid-19 καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στο Πεκίνο, επεσήμανε επίσης ότι υπέβαλε τα στοιχεία αυτά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Εθνικού Μικροβιολογικού Κέντρου Δεδομένων, τα στοιχεία του γονιδιώματος βασίζονται σε τρία δείγματα, δύο ανθρώπινα και ένα από το περιβάλλον, τα οποία συλλέχθηκαν στις 11 Ιουνίου.

Εκείνη την ημέρα αναφέρθηκαν στο Πεκίνο οι πρώτες μολύνσεις στην κοινότητα έπειτα από μήνες. Τις οκτώ ημέρες που έχουν περάσει από τότε συνολικά στην κινεζική πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί 183 κρούσματα τα οποία συνδέονται από την αγορά τροφίμων Σινφάντι.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των γονιδιακών και επιδημιολογικών ερευνών, ο ιός προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά είναι διαφορετικός από αυτόν που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ζαν Γιονγκ αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Είναι πιο παλιός από τον ιό που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι τρόποι με τους οποίους ο ιός έφτασε στην Κίνα μπορεί να είναι πολλοί.

«Μπορεί να κρυβόταν σε εισαγόμενα, κατεψυγμένα προϊόντα ή σε κάποιο σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, όπως η αγορά Σινφάντι, όπου το περιβάλλον δεν απολυμάνθηκε», έγραψε στο άρθρο ο Ζανγκ το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Κεντρικής Επιτροπής Πειθαρχίας.

Ο Βου Ζουνγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το στέλεχος του Πεκίνου είναι παρόμοιο με αυτό της Ευρώπη, αν και είχε προσθέσει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεταδόθηκε από κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα στελέχη που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και τη Ρωσία προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ