Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Έρχονται επιδοτήσεις έως και 1.000 ευρώ

549

Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα ενταχθεί στο «Αλλάζω συσκευή» και θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ.

Πλησιάζει η έναρξη του προγράμματος για την επιδότηση τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα, το οποίο έχει ενταχθεί στο REPower EU και θα ξεκινήσει μόλις δοθεί η έγκριση και από το Ecofin.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα ενταχθεί στο μοντέλο «Αλλάζω συσκευή» και θα δίνει επιδοτήσεις που θα κυμαίνονται από 800 έως και 1.000 ευρώ.

Υπολογίζεται πως η πλατφόρμα για την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχει ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα «τρέξει» και πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για εξοικονόμηση 20%.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Σκρέκας, η διαδικασία για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων θα «προσομοιάζει» στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Μένει ακόμα να επιβεβαιωθεί το με ποια κριτήρια, εισοδηματικά και κοινωνικά, θα «τρέξει» το πρόγραμμα. Είναι πολύ πιθανό να μπουν τα κριτήρια που τέθηκαν και στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Τα κριτήρια της επιδότησης συσκευών είναι:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Άλλα προγράμματα

Άλλα προγράμματα του υπουργείου προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την αγορά οικιακών συσκευών καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

  • Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο διανομής ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.
  • Για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. “Όσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια”, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
  • Εντός των ημερών θα γίνει η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», ύψους 200 εκατ. Ευρώ από τα οποία 100 εκατ. θα διατεθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα στους τομείς εμπορίου και τουρισμού.

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την απόφαση του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU

– Advertisement –

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την απόφαση του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δήλωσε τα εξής:

«Οι Υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν χθες, 4 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ecofin που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, με συντριπτική πλειοψηφία, την υιοθέτηση της πρότασης αναθεώρησης του Κανονισμού για τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης ενός νέου κεφαλαίου, του REPowerEU, κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRPs).

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 18 Μαΐου 2022, με σκοπό την επιτάχυνση του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ένδεια και η κλιματική κρίση και να σταματήσει η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως ρωσικής προέλευσης.

Τα μέτρα του σχεδίου REPowerEU εκτιμάται ότι δύνανται να ανταποκριθούν σε αυτή τη φιλοδοξία, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και της ταχύτερης εξάπλωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη δράση για το Κλίμα.

Μέτρα που έχουν ήδη ενταχθεί στα εγκεκριμένα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να συμπεριληφθούν στο νέο κεφάλαιο και να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον αναβαθμίζονται, ευθυγραμμιζόμενα πλήρως με τους διακηρυγμένους στόχους του REPowerEU, συμπεριλαμβάνοντας τον συντονισμένο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών και εθνικών υποδομών, καθώς και ενεργειακών έργων και μεταρρυθμίσεων.

Κομβικούς άξονες του νέου κεφαλαίου συνιστούν οι πηγές χρηματοδότησης όπου, στα αδιάθετα δάνεια του RRF (ύψους περίπου 225 δισ. ευρώ), προβλέπεται εθελοντική μεταφορά πόρων από Συνοχή και Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και νέοι πόροι αξίας 20 δισ. ευρώ, που θα αντληθούν από το Ταμείο Καινοτομίας κατά 75%, καθώς και μέσω εμπροσθοβαρών δημοπρασιών υπό το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) κατά 25%.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους ανωτέρω νέους πόρους αξίας 20 δισ. ευρώ, αυτοί θα κατανεμηθούν υπό μορφή δανείων μεταξύ των κρατών-μελών, βάσει κριτηρίων Συνοχής και δεικτών ενεργειακής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Κατόπιν πολύμηνων τεχνικών συζητήσεων σε επίπεδο Συμβουλίου και διμερών επαφών με την, προηγούμενη, Γαλλική και Τσεχική Προεδρία, η Χώρα μας, σε πνεύμα συναντίληψης με τους εταίρους μας, κατοχύρωσε κατανομή των αδιάθετων δανείων του RRF σύμφωνα με τη συμπεφωνημένη κλείδα κατανομής βάσει Συνοχής, ενώ αποσπά σημαντικό μερίδιο, ύψους 3,85% επί των νέων πόρων.

Τα ανωτέρω ενισχυμένα κεφάλαια επιτρέπουν την ενδυνάμωση των στρατηγικών ενεργειακών υποδομών που ενισχύουν περαιτέρω το εθνικό πλεονέκτημα της διαφοροποίησης πηγών ενεργειακής προέλευσης και οδών διέλευσης ενεργειακών πόρων, καθώς και των διασυνοριακών συνδέσεων, ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τον διαπεριφερειακό ρόλο της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη».

Πηγή