Η αλήθεια για το “Σουηδικό θαύμα” μπροστά στην πανδημία…

91

Ακόμη κυκλοφορούν ιστορίες για το θαύμα της Σουηδίας. Όσες φορές και να αναιρεθεί, εκεί, κάποιοι θαυμάζουν…

Πριν καιρό κυκλοφορούσε ένα διάγραμμα από τη Σουηδική στατιστική υπηρεσία με τα δεδομένα ημερήσιων θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία, για να δείξει ότι “δεν τρέχει και τίποτα, μια γριπούλα είναι”. Τότε βέβαια υπήρχαν τα δεδομένα μέχρι κάπου μέσα Μάρτη, πριν το peak της επιδημίας στη χώρα. Τα τωρινά δεδομένα (μέχρι 8 Μάη που υπάρχει ολοκληρωμένη καταγραφή) δείχνουν μια αρκετά διαφορετική εικόνα. Μιλάμε για κοντά στο 50% αύξηση των θανάτων ημερησίως στο peak της επιδημίας.

https://www.scb.se/…/tabl…/preliminary-statistics-on-deaths/

Εδώ να υπενθυμίσουμε, ότι η χώρα έχει πληθυσμό σαν της Ελλάδας, υπερτριπλάσια έκταση και ασύγκριτα δεδομένα σε σχέση με μια σειρά παράγοντες περιλαμβανομένου του επιπέδου πειθαρχίας σε κρατικές οδηγίες (χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι με βάση δεδομένα μετακινήσεων που αυτόβουλα δίνονται από όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων – όχι δεν χρειάζεται κανένα “τσιπάκι” – ο περιορισμός της κινητικότητας στη χώρα μετά από το αρχικό σοκ και το σπάνιο βασιλικό διάγγελμα που καλούσε σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης προσεγγίζει αυτό χωρών με lockdown).

Οι υπεύθυνοι, αφού πριν λίγες μέρες αναγνώρισαν τις αποτυχίες της προσέγγισης που ακολούθησαν, άρχισαν να βλέπουν φως καθώς μετά από πολύ καιρό οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας επιτέλους έπεσαν κάτω από τους 500 (πόσες ΜΕΘ είπαμε έχουμε στην Ελλάδα; πόσες είναι κατά μέσο όρο σε καθημερινή χρήση εκτός περιόδου επιδημίας;). Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής επιδημιολόγος ανέφερε προχθές: “Of course our infection curve is steeper than Finland’s but it is flat enough [for us] to maintain the functionality of our health care system.”

Σήμερα οι νεκροί φτάνουν τους 3.700, μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό. Και για τους λάτρεις που θεωρούν ότι με την ελάχιστα παρεμβατική προσέγγισή της η χώρα έσωσε την οικονομία της, να υπενθυμίσουμε ότι αυτό έχει διαψευστεί τόσο από κυβερνητικούς όσο και από οικονομικούς φορείς της χώρας.

Από τον τοίχο του Stergios Tsiormpatzis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ