Η Βουλή εκλέγει Πρόεδρο Δημοκρατίας – Live μετάδοση

89

Σήμερα διεξάγεται η πρώτη και ως φαίνεται και η τελική ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ανώτατη δικαστικός Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία έχει προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναμένεται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 266 βουλευτές.

Όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους κανονισμούς, η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από τον 1ο γύρο και μάλιστα με μία συναινετική διαδικασία. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της ανωτάτης δικαστικού, η οποία αναλαμβάνει τα πολιτειακά καθήκοντα στις 13 Μαρτίου, οπότε και λήγει η θητεία του σημερινού Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου.

Κατά το πρωτόκολλο, την απόφαση του Κοινοβουλίου θα μεταφέρει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα αναμένει η κυρία Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του Σώματος της Βουλής στις 14 Μαρτίου, ημέρα έναρξης της θητείας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η ίδια αναχώρησε λίγο μετά τις 09.00 το πρωί της Τετάρτης από το σπίτι της και μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Είναι η ώρα του Κοινοβουλίου».

Ποια είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (Θεσσαλονίκη, 30 Μαΐου 1956) είναι Ελληνίδα δικαστικός. Από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Στις 15 Ιανουαρίου 2020 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από οικογένεια δικαστικών. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Ο πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος υπήρξε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1978. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Paris.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος, ενώ έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ