Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΑΡΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

927

 Στον Ι. Ναό Αγίου Μακαρίου στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, λειτούργησε την Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, με την ευκαιρία της εορτής της εκ μεταθέσεως μνήμης του Αγίου Μακαρίου Νοταρά, Αρχιεπισκόπου Κορίνθου, γόνου της επιφανούς οικογενείας των Νοταράδων εκ Τρικάλων Κορινθίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέφερε εκ του Επισκοπείου απότμημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Μακαρίου τοποθετώντας το στον Αρχιερατικό Θρόνο του Ι. Ναού.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο άγιος Κεγχρεών, ο οποίος ομίλησε με βάση το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα και την αξία της Κυριακάτικης Ευχαριστιακής Συνάξεως, καθώς από τις πρώτες ημέρες του Χριστιανισμού, αμέσως μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, οι Απόστολοι συνήθιζαν να συγκεντρώνονται τις Κυριακές, παράδοση που διατηρήσαν οι πρώτοι Χριστιανοί και η Εκκλησία μας γενικότερα. Όλες οι ορισμένες θυσίες του Νόμου στην Παλαιά Διαθήκη είχαν σκοπό την μία και μοναδική Σταυρική Θυσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Κατ’ αναλογία και η αργία του Σαββάτου ήταν προτύπωση της Κυριακής, ημέρας της Αναστάσεως. Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στον Θεό κατά Θεία εντολή και είναι γραμμένη στον Δεκάλογο γι’ αυτό δεν λογίζεται κάποιος Χριστιανός αν δεν μετέχει της Ευχαριστιακής Συνάξεως αλλά και αν δεν μελετά τον λόγο του Θεού και αν δεν εργάζεται έργα φιλαλληλίας που αναπαύουν τις ψυχές και τα σώματα των συνανθρώπων μας που πάσχουν, αγιάζοντας έτσι «την ημέραν την εβδόμην», που για τους Χριστιανούς είναι η «ημέρα του Κυρίου» (η Κυριακή). Ο Άγιος Μακάριος αγωνίστηκε υπερβαλλόντως ως «κολλυβάς», για την «αξία» της Κυριακής.

Επίσης τόνισε ότι, ο εμφανισθείς Ιησούς κατά το εσπέρας του Πάσχα στους εμφόβους δέκα (10) μαθητές Του δύο φορές τους προσέφερε την ειρήνη. Την πρώτη φορά για να τους δωρίσει την αφοβία και την δεύτερη για να μεταφέρουν την ειρήνη στον κόσμο που θα κηρύξουν. Επίσης, τους χαρίζει Πνεύμα Άγιον πριν την Πεντηκοστή, πράγμα που φανερώνει ότι μετά την Ανάσταση έχει την δυνατότητα ο κάθε Πιστός να λαμβάνει Άγιον Πνεύμα κυρίως με το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος. Τούτο όμως προσφέρεται δια των Αποστόλων, και δια των υπ᾿αυτών χειροτονηθέντων, υπό της Εκκλησίας. Κρίκος της αλυσίδος της Αποστολικής διαδοχής υπήρξε και ο Άγιος Μακάριος, ως Επίσκοπος Κορίνθου, που φρόντισε για το Ποίμνιό του να μετέχει της Αγιοπνευματικής χάριτος μέσω των Ιερέων του, που τους ήθελε καταρτισμένους Εκκλησιαστικώς, και της σωστής τελέσεως υπ᾿ αυτών των Αγίων Μυστηρίων.

Ο Απόστολος Θωμάς ψηλάφησε το σώμα του Χριστού για να ομολογήσει: «ο Κύριός μου και ο Θεός μου», εμείς σήμερα που δε έχουμε μπροστά μας τον Ιησού μπορούμε να ψηλαφήσουμε τον Χριστό μέσα από την διακονία των αδελφών μας που είναι άρρωστοι, πονεμένοι, μέλη όμως του σώματος του Χριστού (της Εκκλησίας), ακόμα και πλανεμένοι, κάτι που έκανε και ο τιμώμενος Άγιος, ο οποίος στήριζε όλους όσοι είχαν αρνηθεί την Πίστη τους και είχαν ασπαστεί τον Μουσουλμανισμό επαναφέροντας τους στην Χριστιανική Πίστη και προετοιμάζοντας τους για το μαρτύριο. Φρόντιζε για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες των ανθρώπων, θεραπεύοντας αρρώστους και ενισχύοντας τις βιωτικές ανάγκες τους. Καλούμεθα κι εμείς να πλησιάσουμε τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη, να τους βοηθούμε το κατά δύναμιν, ώστε μέσα από τα πρόσωπα τους να βλέπουμε το Άγιο Πρόσωπο του Αναστάντος Χριστού!

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος έλαβε τον λόγο ευχαριστώντας τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας για το θεολογικό του κήρυγμα και αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο παρατηρώντας ότι με την ιδιότητα του εξόριστου  Μητροπολίτου Κορίνθου αγωνίστηκε στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας δίνοντας την δική του μαρτυρία στο υπόδουλο Γένος μας. Στον επίλογό του ευχήθηκε στους παριστάμενους Πιστούς, μεταξύ των οποίων ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορίνθου κ. Αθηνά Κόρκα και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Γκιολής, χρόνια πολλά και ευλογημένα με τις πρεσβείες του Αγίου Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου!