Η ιστορία της Κορινθιακής κουζίνας

62

Ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν αποδράσεις, όλες τις εποχές του χρόνου, σε ένα φυσικό παράδεισο. Οποιο σημείο  επισκεφτείτε, θα είναι ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό. Η Αρχαία Κόρινθος, τα Ίσθμια, τα Λουτρά της ωραίας Ελένης, η λίμνη της Στυμφαλίας, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή. Το κοσμοπολίτικο Λουτράκι, το παραλιακό Κιάτο και το ελκυστικό Ξυλόκαστρο. Τα ορεινά Τρίκαλα και η ελατόφυτη Ζήρεια.

Πρωτεύουσα του νομού η Κόρινθος. Πόλη με ιστορία 4.000 χρόνων. Προσκαλεί τον καθένα από εσάς να την επισκεφθεί, να την περπατήσει, να την χαρεί, να νοιώσει την ανάσα των αιώνων και του σήμερα, να αισθανθεί το κάλεσμα των δύο θαλασσών που την περιβάλλουν. Ένας ιδιαίτερος τόπος με τον δικό του χαρακτήρα, διαμορφωμένο από την πολυσύνθετη ιστορία του τόπου και το φυσικό περιβάλλον.

Η αγροτική παραγωγή χαρακτηρίζεται κυρίως από την καλλιέργεια του αμπελιού, της ελιάς και των εσπεριδοειδών.Η ποικιλομορφία και το ανάγλυφο του εδάφους, σε συνδυασμό με το εύκρατο κλίμα του νομού, επιτρέπει στους κατοίκους να ασχολούνται με την γεωργία, την  κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία και την αλιεία. Η μαγειρική κουλτούρα της περιοχής, λοιπόν, έχει οριοθετηθεί γύρω από τις τρεις αυτές καλλιέργειες.

Ο νομός κατέχει σημαντική θέση στην οινική ιστορία της Ελλάδας μιας και στην περιοχή της Νεμέας καλλιεργούνται μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, με αιχμή του δόρατος το Αγιωργίτικο Π.Ο.Π. Προϊόν. Κρασί με πορφυρό χρώμα και εξαιρετικό άρωμα, είναι ο «Φλυάσιος Οίνος¨» των αρχαίων Ελλήνων, συνδεδεμένος με τον μύθο του Ηρακλή, ο οποίος λατρευόταν στην περιοχή. Καλλιεργούνται ακόμα πολλές ελληνικές ποικιλίες το Σαββατιανό, ο Ροδίτης, η Αλεπού και η Ασπρούδα, καθώς και πολλές διεθνείς ποικιλίες όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Calbernet Sauvignon, το Meriot και το Syrah.

Στην Κορινθία υπάρχουν πολλοί ελαιώνες με κύρια ποικιλία Μανάκι που δίνουν εξαιρετικό αγνό ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο παράγεται με σύγχρονες μεθόδους διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του και τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά. Ξεχωρίζει το εξαιρετικό άρωμα και την πλούσια γεύση του. Προστατεύεται και προωθείται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας που απαριθμεί 6.500 ελαιοπαραγωγούς.

Με αρώματα και χρώματα γεμίζουν τον τόπο οι πορτοκαλιές, λεμονιές, βερικοκιές, καστανιές, καρυδιές, συκιές κ.ά. Οι καρποί τους γίνονται γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, μεθυστικά λικέρ, αρωματίζουν γλυκά ή συμπληρώνουν φαγητά.

Πολλά είναι και τα αρωματικά βότανα, ρίγανη, θυμάρι, τσάι, τα άγρια χόρτα, τα μανιτάρια και τα ψιλόλιγνα άγρια σπαράγγια. Η περιοχή φημίζεται από την αρχαιότητα.

Ανωτέρας ποιότητας τα κρέατα του νομού. Αγνά, νόστιμα, και γνωστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κορινθιακής γης, από τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, που βόσκουν ελεύθερα στην ορεινή Κορινθία. Π.Ο.Π. η φέτα Ζήρειας, συνοδεύει άξια το γεύμα ή γίνεται πίτα ζηλευτή. Αποκλειστικά στη Ζήρεια, το σκληρό παραδοσιακό Ζηρειοτύρι με αλμυρή αρωματική και πικάντικη γεύση, ιδανικό για σαγανάκι ή τριμμένο σε μακαρόνια σερβίρεται και ως επιτραπέζιο.

Φρέσκα ψάρια, σαργοί, λιθρίνια, κακαρέλια, τσιπούρες, μαγιάτικα, σκορπίνες, όλα στο πιάτο σας μαγειρεμένα παραδοσιακά ή ψητά στα κάρβουνα με λαδολέμονο, νόστιμα και θρεπτικά.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Επισκεφθείτε το νομό, χαρείτε τις ομορφιές του και γευτείτε τις αυθεντικές συνταγές, εμπνευσμένες συνταγές με κρέατα, βότανα, ελαιόλαδο κ.ά. Η καθημερινή παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής συγκεντρώνει μία απίθανα μεγάλη ποικιλία συνταγών, η γευστική δομή και το σώμα των οποίων χαρακτηρίζεται από το ελαιόλαδο. Τα αμπέλια και οι ελαιώνες, τα περιβόλια και οι στάνες δίνουν τους θησαυρούς τους στο νομό σε μια κουζίνα αξιώσεων.

Όλα με υλικά υψηλής ποιότητας που μαζί με το μεράκι και την εμπειρία αυτών που τα δημιουργούν συνθέτουν πεντανόστιμα, όπως το αγριογούρουνο με κυδώνι, μπακαλιάρος πλακί με Κορινθιακή σταφίδα, ταλιατέλες Νεμέας (ντόπιο ζυμαρικό) με Καλκάνι, Καρκασόπιτα, πρασόπιτα με σταφίδα και κεφαλοτύρι, κόκορας με σπιτικές χυλοπίτες, γίγαντες στο φούρνο, σούπες, φασολάδα, ρεβιθάδα με χλωρό ρεβίθι και ρύζι, Βετούλι γάστρας, βραστό βεργάδι, ζυγούρι, παϊδάκια χοντρά στα κάρβουνα, χοιρινό σαλμί, καρυδόπιτα και μπακλαβάς με σταφίδες, γλυκά κουταλιού, σπαστή Γκούρας κ.ά.

Σουπιές λαδερές, γεμιστές με ρύζι και αρωματισμένες με άνηθο και κόκκινο κρασί, φασόλια λαδερά με λάχανα (καυκαλήθρες), μυρώνια, βλήτα, σέσκουλα) κ.ά. Πρέπει να δοκιμάσετε τα άγρια χόρτα γιαχνί με πικάντικο «τυρότριμμα», ένα πιάτο της λιτής λαϊκής κουζίνας με εξαιρετική γεύση. Η περιοχή της Κορίνθου φημίζεται ήδη από την αρχαιότητα για τα γευστικά άγρια σπαράγγια της, τα οποία μαγειρεύονται ομελέτα ή γίνονται γιαχνί μαζί με άλλα χορταρικά.

Η συνέχεια στο webkorinthos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ