Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ-ΦΩΤΟ

757

Με κάθε Εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια εορτάστηκε η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ στην Κόρινθο. Συγκεκριμένα, χθές Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022, τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, κατά την διάρκεια της οποίας η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα απήγγειλε το «Πιστεύω» και ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος το «Πάτερ ημών».

Τον Ιερό Άμβωνα διακόνησε ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος, με αναφορές στο Συναξάριο της ημέρας αλλά και στο Ευαγγέλιο της Α’ Κυριακής των Αγίων Νηστειών, ομίλησε για την νίκη της Πίστεώς μας, τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας μας, που ενώ είναι νίκη του Χριστού, ο Κύριος την πιστώνει σ᾿ εμάς τους Χριστιανούς, όταν εμείς αγωνιζόμαστε με πόθο «τον καλόν αγώνα της Πίστεως». Τόνισε τον Ιεραποστολικό χαρακτήρα της Εκκλησίας κατά την ομολογία του Φιλίππου στον Ναθαναήλ: «εὑρήκαμεν, Ἰησοῦν», ως και τον ασκητικό αυτής με τους λόγους πάλι του Απ. Φιλίππου στον φίλο του Ναθαναήλ «ἔρχου καὶ ἴδε», που τον καλεί στην άσκηση (ἔρχου) και στην θεωρία (ἴδε), μη παραλείποντας να καλέσει τους Πιστούς να αυξήσουν το ηρωϊκό τους φρόνημα, αφού όσο ευρισκόμεθα σ᾿ αυτή την γη, μέλη όντας της Αγίας Εκκλησίας που «προσδοκώμεν καινούς ουρανούς και γην καινήν», θα διεξάγουμε ένα διαρκή πόλεμο είτε εξωτερικό, όπως οι Άγιοι Ομολογητές στην περίοδο της Εικονομαχίας, είτε εσωτερικό με πεδίο μάχης την καρδιά μας.

Διευκρίνισε, κατά την διδασκαλία της Εκκλησίας μας, ότι οι πιστοί προσκυνούμε τις Ιερές Εικόνες «τιμητικώς» και όχι «λατρευτικώς» και κατά τον Μ. Βασίλειο η τιμή που αποδίδουμε σ᾿ αυτές «επί το πρωτότυπον διαβαίνει». Οσάκις ασπαζόμεθα μια Εικόνα, μας δίδεται η ευκαιρία να δοξάζουμε τον Θεό μέσα από το δημιούργημά Του και να εκφράζουμε την λατρεία μας προς Αυτόν, αφού «θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού». Μας μαθαίνουν οι εικόνες πώς να τιμάμε τις ζωντανές εικόνες, δηλαδή, τους συνανθρώπους μας αλλά και τον Σωτήρα μας Χριστό, που ήλθε στην γη ως τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος ανάμεσα σε εσπιλωμένους και υποβαθμισμένους ανθρώπους από την αμαρτία, εικόνες του Θεού όμως «ει και στίγματα φέροντες πταισμάτων», όντας Αυτός η τέλεια Εικόνα του Θεού Πατρός. Μας μαθαίνουν οι εικόνες να αγαπούμε κάθε άνθρωπο και όχι μόνο όσους κερδίζουν την αγάπη και τον σεβασμό μας. Το πόσο αγαπώ κάποιον όμως εξαρτάται από το πόσο επιτυγχάνω εγώ όχι το «κατ᾿ εικόνα», που είναι κοινό σε κάθε άνθρωπο, αλλά το «καθ᾿ ομοίωσιν» προς το όποιο τείνει κάθε άνθρωπος. Όταν σεβόμεθα τον πλησίον μας, ως εικόνα Θεού, δεν προσποιούμεθα ότι δεν υπάρχουν ατέλειες, όπως δεν παραβλέπουμε ότι η εικόνα είναι κατασκευασμένη από ξύλο και χρώματα. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα υλικά υπάρχουν, αλλά δεν προσδιορίζουν ούτε καθορίζουν την εικόνα. Η απώτερη αλήθεια βρίσκεται στο αρχέτυπο – πρόκειται για μια βαθύτερη αλήθεια πέρα από την εικόνα και αυτή είναι η εσχατολογική αλήθεια του ανθρώπου, δηλαδή, ο άνθρωπος που θα συναντήσουμε στην Βασιλεία του Θεού και θα τον αγαπάμε αιώνια. Η σκέψη αυτή μας βοηθεί να αποφύγουμε την κακοποίηση της εικόνας του Θεού στις καθημερινές μας σχέσεις. Αν έτσι σκεπτόμαστε και ζούμε πότε δεν κατακρίνω τον αδελφό μου, δεν τον ζηλεύω, δεν το εχθρεύομαι, δεν τον αδικώ, δεν τον φθονώ, δεν τον φονεύω…, αλλά τον αγαπώ σεβόμενος την εικόνα του Θεού.

Τέλος κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο να εύχεται ώστε να έχουμε οι πάντες ορθή Πίστη, να μη παρεκκλίνουμε από τα παραδεδομένα της «φίλης Ορθοδοξίας» και να αποδεικνύουμε την ορθότητα της Πίστεώς μας με έργα αγάπης.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε, εντός του Ι. Ναού, η Ιερά Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων και τελέσθηκε η κατ’ έτος Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων Αρχιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας καθώς και των Ευεργετών αυτής.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο για την «θαυμάσια» ομιλία του, όπως χαρακτηριστικά είπε, τον Βουλευτή Κορινθίας κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, την Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Οικονόμου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Κορινθίας κ. Χαράλαμπο Τετράδη για την παρουσία τους αλλά και τον Πιστό Λαό που εκκλησιάστηκε κατ᾿ αυτήν την μεγάλη ημέρα δοξάζοντας τον Θεό για τα «μεγάλα και τεράστια» της Πίστεώς μας, τα οποία μας χαρακτηρίζουν ως Έθνος και τα οποία πρέπει να διατηρήσουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί σύμφωνα πάντα και με τον λόγο του Ιωσήφ Βρυεννίου: «Οὐκ ἀρνησόμεθά σε, φίλη Ὀρθοδοξία· οὐ ψευσόμεθά σου πατροπαράδοτον σέβας·ἐν σοὶ ἐγεννήθημεν, καὶ σοὶ ζῶμεν, καὶ ἐν σοὶ κοιμηθησόμεθα· εἰ δὲ καλέσει καιρός, καὶ μυριάκις ὑπὲρ σοῦ τεθνηξόμεθα».