Η νέα παγίδα της εφορίας για όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι…

91

Παγίδα στους φορολογούμενους που δηλώνουν ότι είναι φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων και συγγενών για να γλιτώνουν τεκμήρια και φόρους στήνει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Για πρώτη φορά στο νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το γνωστό Ε1 εμφανίζεται ένας νέος κωδικός 007-008 στον πίνακα 2 των πληροφοριακών στοιχείων.

Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8 είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι το τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Με τη δήλωση αυτή, η Εφορία θα μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο προκειμένου να διασταυρώσει αν πρόκειται για πραγματική ή εικονική φιλοξενία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση, αποκάλυψε ότι 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή ένας στους τέσσερις δήλωσαν ότι είναι φιλοξενούμενοι.

Σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν…μαϊμού ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχασαν το κοινωνικό μέρισμα.

Τώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητά από τους φορολογούμενους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8 είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι το τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Το κόλπα της φιλοξενίας

Με τον τρόπο αυτό, η Εφορία επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας. Πολλοί εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι για να αποφύγουν:

  • Τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιος συμπληρώνει τον κωδικό 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1, δεν βαρύνεται με το τεκμήριο της κύριας κατοικία κάτι που αυτομάτως σημαίνει και μείωση της φορολογητέας ύλης. Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα γνωρίζουν ότι το τεκμήριο της κατοικίας μπορεί να τους επιβαρύνει με πρόσθετους φόρους και γι’ αυτό κάνουν ότι μπορούν για να το αποφύγουν.
  • Το φόρο από εισοδήματα ενοικίων. Με τη δήλωση, δηλώνεται το γεγονός της φιλοξενίας, ο ΑΦΜ του ατόμου που φιλοξενεί, η επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο γίνεται η φιλοξενία και οι μήνες της φιλοξενίας. Δεν υπάρχει όμως η διεύθυνση. Άρα, ένας ενοικιαστής που θα εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος του ιδιοκτήτη, θα το απαλλάξει και από τον φόρο εισοδήματος από ακίνητα που υπολογίζεται πλέον με συντελεστές από 15% έως και 45%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ