Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΤΥΧΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ

102
Του Δημήτρη Πρωτοπαπά-Πολιτικού Μηχανικού
——————————————————————————————-
Ο Δήμαρχος Κορινθίων στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. υπέστη μία ακόμα ήττα (έστω και οριακή) σχετικά με την αγορά οικοπέδου στην περιοχή της Καλλιθέας, για λογαριασμό του Δήμου Κορινθίων, με στόχο να κατασκευασθούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν θα σταθώ στο παρασκήνιο που υπήρξε,ούτε στην παρουσία ή μη κάποιων από τις παρατάξεις,αλλά στην ουσία του εγχειρήματος προσπαθώντας να προσεγγίσω το θέμα με επιχειρήματα.
Τα ερωτήματα εύλογα και πολλά όπως :
α) Είναι ακριβό το οικόπεδο ;
β) Είναι καλή η θέση του ;
γ) Εγινε με την σωστή διαδικασία ή όχι ;
δ) Πρέπει να το αγοράσει ο Δήμος, υπάρχει σχεδιασμός ;
ΟΙΚΟΠΕΔΟ-ΕΚΤΙΜΗΣΗ : 1)Η εκτίμηση μιλά για 550.000 € και ο δήμος προτίθεται να το αγοράσει 450.000 €.Πρόκειται για οικόπεδο εκτός σχεδίου,αλλά κοντά στο σχέδιο πόλης και η εκτίμησή μου είναι ότι η αξία του φτάνει 300.000€ το πολύ. (σ.ήμουν εκτιμητής της Εθνικής Τράπεζας για 20 και πλέον χρόνια).
2)Ο πιστοποιημένος εκτιμητής για λογαριασμό του Δήμου ήταν και ο μοναδικός ενώ σε μια τόσο μεγάλη αγορά θα έπρεπε να έχουμε και μια δεύτερη εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητικό γραφείο.
3)Η μέθοδος των συγκριτικών στοιχείων που χρησιμοποίησε ο εκτιμητής είναι μεν αποδεκτή,αλλά δεν είναι η βασική μέθοδος υπολογισμού της αξίας του οικοπέδου , κυρίως λειτουργεί επικουρικά,αφού ληφθούν υπόψη και οι αγοροπωλησίες που έχουν γίνει τελευταία σύμφωνα με την εφορία.Επομένως δεν μπορεί ο Δήμος Κορινθίων να βασιστεί απόλυτα σε αυτή.
4)Το εάν το οικόπεδο είναι φθηνό η ακριβό,εκτός των ανωτέρω,θα κριθεί και από το γεγονός ότι απαιτούνται πολλά και κοστοβόρα συμπληρωματικά έργα,κόμβοι,υπόγειες διαβάσεις,κυκλοφοριακές συνδέσεις κ.λ.π., που πιθανόν να μην είχε ένα άλλο οικόπεδο π.χ. στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών -Πατρών.
5) Προτείνεται εσπευσμένα ως μοναδική λύση ενώ υπάρχει η δυνατότητα άλλων επιλογών . Νομίζω ότι ο Δήμος θα πρέπει να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που έχει και αυτό δε διαφαίνεται …
6)Γιατί στην εισήγηση για την αγορά δεν υπάρχει γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ; Θα έπρεπε η όχι να υπάρχει μια μελέτη σκοπιμότητας, την στιγμή που την επικαλείται η Δημοτική αρχή για έργα του παρελθόντος ;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:Θα έλεγα ότι ο Δήμος πρέπει να κινηθεί με περισσότερη διαφάνεια (όχι στα όρια αυτής).
Γενικότερα θα ήθελα να σταθώ στο ότι σε αυτή την πόλη δεν υπάρχει στόχος και γενικός σχεδιασμός, αλλά ο Δήμαρχος κινείται ευκαιριακά ,αποδεικνύοντας στην πράξη την έλλειψη οράματος για το Δήμο μας.
Θέλει να αγοράσει το οικόπεδο βιαστικά με σκοπό να φτιάξει γήπεδο ποδοσφαίρου , την στιγμή που πανηγύριζε όταν μας παραχώρησαν δέκα στρέμματα από το στρατόπεδο για ίδια χρήση.
Αλήθεια γιατί παγώσατε την αξιοποίηση αυτών των στρεμμάτων ; Πως προχωράει η πολεοδομική μελέτη του στρατοπέδου ; Γνωρίζετε πολύ καλά κ.Δήμαρχε ότι το γήπεδο του Συνοικισμού αναβαθμίζεται με χρήματα της περιφέρειας, γιατί θέλετε να κατασκευάσετε ένα ακόμα γήπεδο σε πολύ κοντινή απόσταση;
Θα σας ρωτούσα επίσης γιατί αν αγοράζατε το οικόπεδο αυτό σε καλή τιμή δεν το αξιοποιείτε ως πάρκο με 70% πράσινο και 30% αθλοπαιδιές,αλλά γίνεστε υπέρμαχος της τσιμεντοποίησης εντός του ιστού της πόλης ;
Προφανώς άλλοι είναι οι στόχοι σας και διατυπώνω τη διαφωνία μου σε αυτήν τη επιλογή, λόγω της νοοτροπίας που σας διακρίνει :
Να αποφασίζετε εκτάκτως , χωρίς σχέδιο και προσανατολισμό μη λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και τις δικές σας μελέτες του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας τις οποίες φαίνεται ότι θα κλειδώσετε στα χρονοντούλαπα της ιστορίας της Κορίνθου !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ