Η σιωπή της Ν.Δ. για τα αυθαίρετα και η πίεση για παραιτήσεις

67

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ Η προσπάθεια να διασώσει το προσωπικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εμπλοκή με την «καυτή» πραγματικότητα της φωτιάς, αλλά κυρίως η συστηματική σιωπή για την ανάγκη να…

Η προσπάθεια να διασώσει το προσωπικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εμπλοκή με την «καυτή» πραγματικότητα της φωτιάς, αλλά κυρίως η συστηματική σιωπή για την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων συνιστούν το δίπολο της τακτικής της αντιπολίτευσης. Για την Ν.Δ. αν υπάρχει ένα θέμα που δεν τολμά να το θέσει στον δημόσιο διάλογο είναι τα αυθαίρετα.

Και για να μην μιλήσει για το πρόβλημα των πυρκαγιών, η Ν.Δ. επιλέγει:

* Να διαπιστώνει γενικόλογα «διαχρονικές ευθύνες».

* Να αποπροσανατολίζει τον δημόσιο διάλογο «ρίχνοντας στο δωμάτιο τη χειροβομβίδα» περί ποινικών ευθυνών.

* Να ζητάει παραιτήσεις υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να καταγράψει επιτέλους μια πολιτική νίκη.

* Να υποτιμά την τραγωδία ως υστέρηση και ελλείψεις σε επιχειρησιακό επίπεδο.

* Να μην μιλά για την ανάγκη ολιστικής οικιστικής ανάπλασης.

 

Με το μάτι στο… ΠΑΣΟΚ

 

Παράλληλα, η Ν.Δ. χαράσσει αντιπολιτευτική τακτική έχοντας το ένα μάτι και στη στάση του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να απομονωθεί στην αντιπολιτευτική του τακτική και περιμένει και η Φ. Γεννηματά να ζητήσει παραιτήσεις. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία του κόμματός της και των συμμάχων του (ΔΗΜ.ΑΡ.) εντάσσονται στη λογική του «παραιτηθείτε».

Την Τετάρτη, στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Ν.Δ., οργανώθηκε η αντιπολιτευτική τακτική. Μετά τον Κ. Μητσοτάκη εισήγηση έκανε ο Μ. Βορίδης που έχει κεντρικό ρόλο, παρά το ότι δεν πέρασε τη γραμμή της ποινικοποίησης των ευθυνών.

 

Το 11μελές

 

Στη Ν.Δ. συνεστήθη 11μελής ομάδα διαχείρισης της κατάστασης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι αντιπρόεδροι Άδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης, ο γραμματέας του κόμματος Λ. Αυγενάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τσιάρας, ο Μ. Βορίδης, ο Ν. Δένδιας, ο Β. Κικίλιας, οι αρμόδιοι τομεάρχες και το τριμελές επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος.

Η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες θα αντιδράσουν στην τυμβωρυχία και την κομματική αντιπαράθεση πάνω στους άταφους νεκρούς και τις καμένες περιουσίες. Γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο, αφήνοντας τη «βρώμικη δουλειά» στους πιο «δυναμικούς». Έτσι ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται με συναινετικό προφίλ, καθώς συνεννοείται με τον πρωθυπουργό για να προτείνουν στο ίδρυμα Νιάρχου την αναβάθμιση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε σε συνεργάτες του ότι, πλην απροόπτου, δεν θα μιλήσει ούτε το Σαββατοκύριακο, ούτε τη Δευτέρα.

Όμως τον τόνο τον δίνουν τα κανάλια και τα στελέχη του στα κανάλια. Γι’ αυτό ο Αδ. Γεωργιάδης σχεδόν ούρλιαζε σε συνέντευξή του την Παρασκευή και ξεκίνησε τις σπέκουλες στο Twitter γράφοντας «φαντάζεστε πόσα χρόνια αγώνα θα χρειαζόμουν για να πείσω τους Έλληνες ότι πιο μανιακοί με την εξουσία και αναίσθητοι από αυτούς δεν υπάρχουν;».

 

Γραμμή Βορίδη η ποινικοποίηση

 

Ο δε Μ. Βορίδης, που έχει τον κεντρικό σχεδιασμό, ζήτησε την ποινική δίωξη της περιφερειάρχου Ρ. Δούρου και του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Γ. Καπάκη. Αρχικά μίλησε για «θρασίμια» που «θα τα βάλουμε στη θέση τους». Και στη συνέχεια είπε ότι «θα μιλήσουμε για τις εγκληματικές παραλείψεις, παράγραφο με παράγραφο, νομική διάταξη με νομική διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση και από κάτω ποια είναι η παράλειψή της. Και ποιος την παρέλειψε».

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ο Μ. Βορίδης «επεξέτεινε» την πολιτική της Ν.Δ. στα όριά της, καθώς η απόφαση που ελήφθη ήταν να τεθούν τα επιχειρησιακά ερωτήματα και στη συνέχεια να κλιμακωθεί η συζήτηση των ευθυνών.

 

Ποιες παραιτήσεις ζητάει

 

Γι’ αυτό η Μ. Σπυράκη την Παρασκευή, μόλις τελείωσε το πολιτικό «μορατόριουμ», ζήτησε απόδοση ευθυνών (άρα παραίτηση υπουργού). Και σε συνέντευξή της «εξειδίκευσε»: ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη που έχει την πολιτική ευθύνη, και Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Γιάννη Καπάκη, της Ρένας Δούρου, που είχε την ευθύνη να διατάξει την εκκένωση ως περιφερειάρχης, και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, η Μ. Σπυράκη έθεσε επτά ερωτήματα επιχειρησιακού χαρακτήρα: αν υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις, αν δόθηκε εντολή εκκένωσης, γιατί δεν δόθηκαν οδηγίες (από ΜΜΕ και τον αριθμό 112), πως έγινε η διάσωση από τη θάλασσα, γιατί οι επιτελείς διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί. Σημειώνεται ότι και ο Ν. Δένδιας περιορίστηκε στα επιχειρησιακά ερωτήματα και δεν υιοθέτησε τη γραμμή της ποινικοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλει να αποτρέψει η Ν.Δ. είναι η συζήτηση για τη συνολική οικιστική ανάπλαση της καμένης περιοχής. Αυτό θα την φέρει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα που εξετράφησαν επί των ημερών της (όπως και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ).

Το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικιστικών στρεβλώσεων και το ενδεχόμενο «να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, βρίσκει επί της ουσίας αντίθετη τη Ν.Δ. ως πολιτική εκπρόσωπο του πελατειακού συστήματος που εξέθρεψε για δεκαετίες στην Αττική. Για το ότι στο Μάτι υπήρχαν 12.000 τ.μ. σπιτιών που (σύμφωνα με το ΤΕΕ) δεν είχαν καμία άδεια, η Ν.Δ. δεν έχει άποψη.

 

ΜΟΤΟ

Η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες θα αντιδράσουν στην τυμβωρυχία και την κομματική αντιπαράθεση πάνω στους άταφους νεκρούς και τις καμένες περιουσίες. Γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο, αφήνοντας τη «βρώμικη δουλειά» στους πιο «δυναμικούς»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ