Η ΤΕΡΝΑ τα σκουπίδια και ο… κτηνοτρόφος!

102

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο και του κόστους τους ανέλυσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού ο Δημοτικός Σύμβουλος Μενέλαος Γείτονας.

Επειδή χρησιμοποίησε πολύ απλά λόγια, μπορεί να γίνει και απόλυτα κατανοητό…Τι είπε λοιπόν ο κ. Γείτονας…

Η ΤΕΡΝΑ κατασκεύασε το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι με 50% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με 25% δανεισμό με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με 25% ίδια κεφάλαια.

Για κάθε τόνο απορριμμάτων η εταιρία εισπράττει 50 ευρώ από τους Δήμους. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι 81 χιλιάδες τόνοι. Κατ’ ελάχιστον δηλαδή θα εισπράττει τέσσερα εκατομμύρια ετησίως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα δέχεται. Το ποσό αυτό καταμερίζεται κατά δήμο και πρέπει να εξοφλείται έγκαιρα γιατί αν αυτό δεν γίνει υπάρχει ο πέλεκυς των τόκων και η δυνατότητα είσπραξης μέσω των ΚΑΠ.

Οι Δήμοι χρηματοδοτούν την πρώτη ύλη της εταιρίας για να λειτουργήσει, δηλαδή τα σκουπίδια και η εταιρία πουλάει το υλικό που ανακυκλώνει, πουλάει και το ρεύμα που παράγει!

Φυσικά αν οι δήμοι αποφασίσουν να αυξήσουν την ανακύκλωση δεν έχουν κανένα όφελος καθώς θα πρέπει να πληρώσουν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στη μονάδα ΑΣΑ..

Και για να γίνει απολύτως κατανοητή η πραγματικότητα ο κ. Γείτονας έφερε ένα πολύ απλό παράδειγμα: Είναι σαν να έχουμε έναν κτηνοτρόφο όπου το κράτος θα του πληρώνει το καλαμπόκι, το χορτάρι και τους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα έχει και κείνος θα πουλάει τα αρνιά, το γάλα και το κρέας και θα εισπράττει..

πηγή- epiruspost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ