«Θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι τραβάνε το σχοινί… Αν σπάσει, θα το πληρώσουν ακριβά!

86

Παίζουν καθημερινά με τα νεύρα των Ελλήνων πιλότων – Κίνδυνος ατυχήματος λόγω… ατζαμοσύνης των άπειρων χειριστών της Τουρκίας.

Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή, ο «γάμος» Άγκυρας – Τρίπολης και οι κινήσεις που σίγουρα θα θελήσει να κάνει ο Ερντογάν, διατηρεί σε κατάσταση επιφυλακής τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και σε εγρήγορση τα στελέχη της.

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνει τις διεκδικήσεις του έναντι της Ελλάδος, ο κίνδυνος για ένα «καυτό» Ιανουάριο στο Αιγαίο γίνεται συνεχώς πιο ορατός.

Το μνημόνιο συνεργασίας για τον ορισμό θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας -Λιβύης, ενεργοποίησε αμέσως τα αντανακλαστικά της Αθήνας, η οποία και επεξεργάζεται όλα τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι.

Η Τουρκία πλέον έχει… ανακατέψει τα πάντα στην περιοχή με σκοπό να δημιουργήσει τεχνίτη κρίση… από την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα, μέχρι το μεταναστευτικό και τη μουσουλμανική μειονότητα.

Διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο ο ερχόμενος Ιανουάριος να είναι ο… θερμότερος των τελευταίων 20 ετών, δηλαδή από την τραγική κρίση των Ιμίων μέχρι σήμερα. Ζητούμενο είναι, βεβαίως, να αποφευχθεί το «θερμό» επεισόδιο, διότι, σε περίπτωση ανάφλεξης στην ανατολική Μεσόγειο κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο υπάρχουν όλα τα πιθανά σενάρια, όπως αυτά έχουν αναπτυχθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και φυσικά από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.

«Έχουν βάλει στόχο να μετρήσουν στον πιο ακραίο βαθμό, έως πού μπορούν να προκαλέσουν» ήταν μια από τις φράσεις που έλεγε ανώτατος Αξιωματικός της Πολεμικής μας Αεροπορίας», σχολιάζοντας τις τελευταίες εναέριες προκλήσεις στις οποίες προχώρησαν οι Τούρκοι. «Προσπαθούν να μετρήσουν τα αντανακλαστικά μας, αλλά φυσικά το μήνυμα που παίρνουν καθημερινά είναι απογοητευτικό για αυτούς, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Η ηγεσία έχει αναλύσει ήδη τις συμπεριφορές των Τούρκων στον αέρα κι ένα πρώτο συμπέρασμα, εκτός των αψυχολόγητων ενεργειών που πολλές φορές καταγράφονται από τις κάμερες των Ελληνικών αεροσκαφών, είναι ότι όλοι όσοι παραβιάζουν το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο έχουν κλειδώσει στο μυαλό τους μόνο ότι τους είπαν στο αρχικό briefing στο οποίο περιλαμβάνεται η αποστολή τους.

«Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άπειροι. Δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε περιπτώσεις εμπλοκής. Με το που μπουν στην Ελλάδα και τους εντοπίσουμε βρίσκονται σε κατάσταση “kill”… τους ‘’λοκάρουμε‘’ και απλά απομακρύνονται. Δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στους «μπαρουτοκαπνισμένους» Έλληνες πιλότους. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας Τούρκος πιλότος ήταν τόσο άπειρος που ενώ τον είχαμε «κλειδώσει», από τον πανικό του άρχισε να κατευθύνεται προς το εσωτερικό της Ελλάδας, νομίζοντας πως πηγαίνει προς Τουρκία».

Τα παραπάνω ανέφερε στο Newsbomb.gr ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως η απειρία (σ.σ. ατζαμοσύνη) των Τούρκων χειριστών μπορεί να προκαλέσει ένα τραγικό ατύχημα στο Αιγαίο, όπως στην περίπτωση του αδικοχαμένου σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Η τακτική που δείχνουν στον αέρα οι γείτονές μας ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες είναι κατακριτέα, όχι κυρίως ως προς τη συμπεριφορά αλλά ως την αεροπορική τακτική. Προφανώς και δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο πως αν κάτι πάει στραβά γι’ αυτούς πάνω από τα Ελληνικά εδάφη κατά τις υπερπτήσεις ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Η Ελληνική πλευρά έχει απαντήσει σε κάθε πρόκληση και από το κέντρο επιχειρήσεων οι εντολές ήταν δυο. «Δεν θα μπαίνετε για κανέναν λόγο μπροστά από Τουρκικό αεροσκάφος (άρα θα είστε πάντα πίσω τους και θα τους κυνηγάτε) και επιπλέον σε κάθε περίπτωση πρέπει ν’ αποφεύγεται Ελληνικό αεροσκάφος να βρίσκεται εντός της εμβέλειας όπλων των Τουρκικών μαχητικών».

Το ζητούμενο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι να πιέζει τόσο, όσο απαιτείται για να εκδιώξει τους Τούρκους πιλότους εκτός Ελληνικού ουρανού. Σε αυτό, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι ιπτάμενοι, «εκπτώσεις δεν γίνονται για κανέναν».

Η αλήθεια είναι πάντως πως οι Τούρκοι μπορεί να παραβιάζουν καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ωστόσο, όταν βλέπουν τους Έλληνες πιλότους να τους… παίρνουν στο κυνήγι, εγκαταλείπουν άρον άρον. Για να το πούμε λαϊκά, τακτική θρασύδειλων.

Αυτό το γνωρίζει καλά η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που ναι μεν βλέπει να έχει αριθμητικό πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα, αλλά, σε ικανότητες υστερεί σημαντικά και βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα πίσω. Αυτό δεν το λέμε εμείς, είναι γνωστό σε όλο το ΝΑΤΟ και κυρίως το ξέρουν καλά οι Τούρκοι.

Προσπάθειες να υποστηρίξουν οι στρατιωτικοί σε τακτικό επίπεδο την ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν γίνονται, όμως είναι δύσκολο να προσπεραστεί το Ελληνικό αμυντικό δόγμα, το οποίο έχει στηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Οι επόμενες εβδομάδες, που θεωρούνται ημέρες εορτών, δεν θα είναι έτσι ούτε για τους ιπταμένους, ούτε για τα πληρώματα στο Πολεμικό Ναυτικό.

newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ