Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα – Λέκκας – Δεν είναι στο ίδιο ρήγμα

136

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ.

Ο νέος ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα δεν είναι στο ίδιο ρήγμα με τον χθεσινό, ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Realfm 97,8.

“Είναι στον κλάδο ενός ρήγματος, ο οποίος κλάδος ενεργοποιήθηκε χωρίς να είναι γνωστός και δεν έχει χαρτογραφηθεί στην επιφάνεια. Σε εκείνο τον κλάδο ακριβώς προς την Βερδικούσσα είχαμε την εκδήλωση αυτού του σεισμού που είναι 5,8 με 5,9 Ρίχτερ” ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Και πρόσθεσε: “Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι να ΄το πρέπει να υπερεκτιμήσουμε την κατάσταση, να δούμε ακριβώς το τι συμβαίνει στην περιοχή και να καταγράψουμε τις διεργασίες για να μπορέσουμε να τις ανάλογες επιχειρησιακές δράσεις”.

Αναφερόμενος στο αν η αποψινή σεισμική δόνηση θεωρείται νέος σεισμός ή μετασεισμός της χθεσινής δόνησης, ο καθηγητής του ΟΑΣΠ ανέφερε πως “είναι στο όριο”. “Ο σεισμός δεν είναι στο ίδιο ρήγμα. Είναι στην προέκταση του ρήγματος ή σε ένα ξεχωριστό ρήγμα. Αυτό δεν μπορούμε να το δούμε γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο στην επιφάνεια” τόνισε ο κ. Λέκκας, και ανέφερε πως υπάρχουν ζημίες αλλά όχι τραυματίες.

Λέκκας: Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός

Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός”, δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου. Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε πως “το επίκεντρο του σεισμού είναι σε απόσταση 15 χιλιομέτρων Βόρεια του Μεσοχωρίου. Ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, που δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Το ρήγμα σταματούσε στο Μεσοχώρι και δεν ήταν χαρτογραφημένο ρήγμα Βόρεια του Μεσοχωρίου. Έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο κλάδο του ρήγματος που ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ”, ανέφερε χαρακτηριστικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ