Ιωάννα Κασίμη-Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι παρούσα στις ζωές μας καθημερινώς

107
Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί ετοιμαζόμαστε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να εορτάσουμε την Ανάσταση Του Χριστού και το Πάσχα εν μέσω πανδημίας και όχι σύμφωνα με τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Βιώνουμε μία μεγάλη Εβδομάδα των Παθών για περισσότερο από ένα χρόνο. Για πολλούς από εμάς και ειδικά για εκείνους που πλήττονται ή επηρεάζονται από την πανδημία, η ιδέα ότι η ζωή είναι ισχυρότερη από τον θάνατο μπορεί να φαίνεται μακρινή αν όχι εξωπραγματική.
Τα κρούσματα είναι καθημερινά και ο αριθμός τους μεγάλος, οι θάνατοι επίσης, ενώ και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που μάχονται για τη ζωή τους διαρκώς αυξάνεται. Για πολλούς από εμάς το Πάσχα ενδεχομένως να μην σηματοδοτεί μία ημέρα εορτασμού.
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή τής Χρισταινοσύνης, επίσης αυτό που την καθιστά ξεχωριστή ανάμεσα στις θρησκευτικές εορτές είναι το γεγονός ότι ο εορτασμός της προσφέρεται για ενδοσκόπηση και προσωπική «αναμέτρηση» με τα μεγάλα υπαρξιακά άγχη τού ανθρώπου, του θανάτου, του πόνου, της δυστυχίας, της μετά θάνατο ζωής, της Ανάστασης και της λύτρωσης.
Η Ανάσταση Του Κυρίου σηματοδοτεί το θρίαμβο της Ζωής επί τού Θανάτου, ανά τους αιώνες μας υπενθυμίζει ότι η Αγάπη Τού Θεού υπερνικά το μίσος των ανθρώπων.
Ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της γήινης ζωής Του ανέστησε τον Λάζαρο και άλλους από τούς νεκρούς, θεράπευσε αρρώστους και τους έδωσε πίσω την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Στάθηκε στο πλευρό των αδύναμων, των άπορων και των απόκληρων της κοινωνίας. Συναναστράφηκε με εκείνους που η κοινωνία θεωρούσε εχθρούς της και απατεώνες.
Με τη διδασκαλία Του νοηματοδότησε τις ζωές πλουσίων και πτωχών, που αποδέχτηκαν τον Λόγο του. Ο Χριστός με τη ζωή και το παράδειγμά Του μάς έδωσε να καταλάβουμε ότι κάθε μέρα είναι αναστάσιμη. Η Ανάστασή Του από τους νεκρούς ήταν το αποκορύφωμα όλων των στιγμών ανάστασης που προσέφερε κατά τη διάρκεια του σύντομο βίου Του επί Γης και με το μεγαλύτερο συμβολισμό.
Το Πάσχα δεν είναι απλώς μία ακόμη ευκαιρία για εορτασμούς, αλλά είναι μια έκκληση-πρόκληση με τις πράξεις μας -όχι μόνο με τα λόγια μας- να συνεχίσουμε να διακηρύσσουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως Του Κυρίου. Κάθε μέρα τής ζωής μας οφείλουμε να τη διαποτίζουμε με τα μηνύματα των ημερών που έρχονται και να είναι Πασχαλιάτικη.
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι παρούσα στις ζωές μας καθημερινώς. Δεν είναι ένα γεγονός το οποίο συνέβη στο παρελθόν και καταγράφηκε στις Γραφές. Κάθε φορά που επιβεβαιώνουμε με τα λόγια και με τις πράξεις την πίστη μας, την ελπίδα μας, την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπο, γιορτάζουμε την Ανάσταση Του Χριστού.
Αντιθέτως, όποτε μένουμε αδρανείς απέναντι στην αδικία, στην καταπίεση και στην απληστία και τους επιτρέπουμε να δηλητηριάζουν τις ζωές μας και των συνανθρώπων μας και δεν στεκόμαστε εμπόδιο στο φθοροποιό έργο τους, σταυρώνουμε τον Χριστό μέσα μας. Το αναστάσιμο μήνυμα είναι ότι η ζωή είναι πιο ισχυρή από τον θάνατο και η ηθική υποχρέωση και ευθύνη κάθε πιστού είναι να το μετουσιώνει σε στάση ζωής καθημερινώς.
Οι δυσκολίες τής ζωής είναι πολλές και μεγάλες, κάθε δυσκολία είναι και μία νέα αφετηρία και σε κάνενα σημείο τής διαδρομής δεν πρέπει να λησμονούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος στη Β προς Κορινθίους, κεφ. 4, 8 & 9 αναφέρει: «…παντού και πάντοτε θλιβόμεθα, χωρίς όμως να φθάνωμεν εις αδιέξοδον και καταθλιπτικήν στενοχωρίαν, διωκόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἐγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἀπολλύμενοι,..», η δύναμη της πίστεως μας δείχνει το δρόμο και ο Θεός είναι πάντα στο πλευρό μας, δεν μας εγκαταλείπει, επουλώνει τις πληγές μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε την πορεία μας.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Ιωάννα Κασίμη
Ειδικός Συνεργάτης
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Π.Ε. Κορινθίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ