«Κάηκε» η Κωνσταντινούπολη μετά τη νίκη Ιμάμογλου – Ήττα «ράπισμα» για Ερντογάν

143

Φωτογραφίες και βίντεο από το ολονύχτιο γλέντι – Ο Ιμάμογλου επιστρέφει στον δημαρχιακό θώκο μετά την επικράτησή του επί του Μπιναλί Γιλντιρίμ – Η μάχη να κρατήσει την Πόλη γύρισε μπούμερανγκ για τον «σουλτάνο»

Χρησιμοποίησε όλα τα τεχνάσματα που του παρείχε το δικαίωμα ο νόμος, αλλά και οι υπερεξουσίες του ως πανίσχυρος πρόεδρος μετά την τροποποίηση του Συντάγματος, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά τις κινήσεις του να ακυρώσει πάση θυσία τη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, «χρεώνεται» εξ ολοκλήρου την ήττα-«ράπισμα», καθιστώντας ακόμη σπουδαιότερη την επικράτηση του δημάρχου που στηρίζεται από την αντιπολίτευση.

Η σπουδαιότερη πόλη της Τουρκίας, η πόλη που ευεργετήθηκε με χιλιάδες θέσεις εργασίας και ένα νέο αεροδρόμιο, χάθηκε μέσα από τα χέρια του «σουλτάνου». Και όχι μόνο χάθηκε, αλλά «κάηκε» μέχρι το πρωί από τις εκδηλώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της, που βγήκαν στους δρόμους να γιορτάσουν την επικράτηση του Ιμάμογλου, έναν του εκλεκτού του Ερντογάν και μέχρι πρότινος πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

imam_pin

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου νίκησε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 54%, έναντι λίγο πάνω από το 45% που συγκέντρωσε ο εκλεκτός του Σουλτάνου, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Γιλντιρίμ, στην προσπάθειά του να αντιστρέψει το πολιτικό μήνυμα, απέφυγε να αναφερθεί σε πιθανή αποδοκιμασία της πολιτικής και της τακτικής του Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Ekrem İmamoğlu

@ekrem_imamoglu

Beylikdüzü’ndeyiz. https://www.pscp.tv/w/b9_N1zQ3ODY3MzN8MXZPR3dxTnBOREx4QgutiGBm3KEYgPxWpD53AjyhawTkT1ImNjkmKqat_h9f 

Ekrem İmamoğlu @Ekrem_Imamoglu

Beylikdüzü’ndeyiz. #HerŞeyÇokGüzelOlacak #YeniBirBaşlangıç

pscp.tv

14.3K people are talking about this

Ekrem İmamoğlu

@ekrem_imamoglu

Beylikdüzü’ndeyiz. https://www.pscp.tv/w/b9_HFjQ3ODY3MzN8MWVhS2J2cUxMZFpLWHtTNN775iE3deIwOg-ZNx9rywcrxx5aWvjUIs-ryOXM 

Ekrem İmamoğlu @Ekrem_Imamoglu

Beylikdüzü’ndeyiz. #HerŞeyÇokGüzelOlacak #YeniBirBaşlangıç

pscp.tv

4,609 people are talking about this

Ekrem İmamoğlu

@ekrem_imamoglu

Beylikdüzü’ne doğru yola çıktık. https://www.pscp.tv/w/b9-7JzQ3ODY3MzN8MXJtR1BlT3B2ekVKTuJoSCyWCBk_u9-twY3iJPa5gfShjLt0UzDHwzDNn5GJ 

Ekrem İmamoğlu @Ekrem_Imamoglu

Beylikdüzü’ne doğru yola çıktık. #HerŞeyÇokGüzelOlacak #YeniBirBaşlangıç

pscp.tv

10.5K people are talking about this

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται νικητής σε 28 από τις 39 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Στα τέλη Μαρτίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναδεικνυόταν νικητής σε 16 από αυτές. Η αύξηση των γειτονιών υπέρ του Ιμάμογλου, απέδειξε ότι η πολιτική που ακολούθησε ο Ερντογάν, προσβάλλοντας το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, δεν ήταν σοφή και γύρισε μπούμπερανγκ εναντίον του. Στην Μπεσίκτας, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε ποσοστό 83%, ενώ κατέγραψε ποσοστά 81% και 79% σε δύο ακόμη γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Είναι ενδεικτικό πως, ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε τουλάχιστον 230.000 ψήφους, σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε περίπου 630.000, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 5,2%. Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

imam1
imam2

Στα διαδικαστικά, στην ψηφοφορία που έγινε στις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, σε 31.342 κάλπες, κλήθηκαν να ψηφίσουν 10.560.963 ψηφοφόροι βάσει των ίδιων εκλογικών καταλόγων της 31ης Μαρτίου. Σε εκείνες τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης είχε αναδειχθεί πρώτος ο 49χρονος υποψήφιος της αντιπολίτευσης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ιμάμογλου επικράτησε έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων.

Παρά ταύτα, στις 6 Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει τη θέση του, ύστερα από μόλις 18 ημέρες δημαρχίας.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ιμάμογλου

«Μια νέα αρχή για την Τουρκία» σηματοδοτεί η επικράτησή του, δηλώνει ο δις νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου. «Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιμάμογλου, ενώ σε σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τον Ερντογάν «να εργαστούν μαζί, για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη». «Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ αρμονικά μαζί σας» είπε.

imam5
imam3
imam4
protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ