Κάθαρση, εδώ και τώρα στην Εκκλησία

131

Να απομακρυνθεί η σαπίλα για να μην μεταδοθεί…

Ο θυμόσοφος λαός μας λέει ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Και πώς όχι;

Συχνά βεβαίως, εμφανίζονται λεβέντες αρχηγοί, πραγματικοί ηγέτες που αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους, αλλά και ατασθαλιών και προβλημάτων που δημιουργούν οι υφιστάμενοί τους. Και τότε πολλές φορές το κακό ίσως μειώνεται ή διορθώνεται, αλλά σίγουρα δεν επαναλαμβάνεται.

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Το πρόβλημα όμως κακοφορμίζει όταν αποκρύπτεται, διαιωνίζεται, συγκαλύπτεται. Όταν δεν αντιμετωπίζεται, δεν επιλύεται, δεν γιατρεύεται. Όταν κάποιοι στρουθοκαμηλίζουν ή σφυρίζουν αδιάφορα τότε το κακό γιγαντώνει. Και μετά… άντε να συμμαζέψει κανείς τα ασυμμάζευτα!

Φίλος μου κληρικός, μου θύμισε εξ αφορμής της επίθεσης του καθαιρεθέντος κληρικού με καυστικό υγρό στους Αρχιερείς, ότι πριν δέκα περίπου  χρόνια ο Σεβ. Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος, νεοεκλεγείς και σχετικά άπειρος Αρχιερεύς, χειροτόνησε τον γιό  ενός ιερέα από την Πάτρα για τις ανάγκες της Μητροπόλεως του.

Ο ιερεύς αυτός, πολύ γρήγορα ξέφυγε της πορείας του και μάλιστα συνελήφθη από τους επιτρόπους στο χωριό που υπηρετούσε ως εφημέριος στη Λευκάδα να κλέβει το παγκάρι του Ναού!  Και  επειδή τον κατήγγειλαν στη Μητρόπολη και θα υφίστατο τις συνέπειες της παραβατικής συμπεριφοράς του, έβαλε( άκουσον, άκουσον!)φωτιά και έκαψε το ιερό Βήμα του Ναού, για να εκδικηθεί το χωριό που δεν εκτίμησε τα …προσόντα του και την επίδοση του στην κλοπή!

Ο ιερεύς αυτός, σημερα τελεί σε επτάχρονη αργία από το δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά συνομιλούσε μαζί του ο Άγιος Ηλείας Γερμανός-πολιός Αρχιερεύς και εκ των πρεσβυτέρων Της Ιεραρχίας-με αλληλογραφία… για να τον πάρει στην Μητρόπολη του και να συνεχίσει ο ιερεύς αυτός ανενόχλητος το γαϊτανάκι του!

Ε, γι’ αυτό λέμε «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»! Για  όλα φταίνε οι Αρχιερείς που δεν ζυγίζουν τα πράγματα σωστά. Δεν θέλει υψηλά… μαθηματικά. Έτσι έγινε και μ’ αυτόν με το βιτριόλι! Τον ξεφορτώθηκαν οι προηγούμενοι, για όσα φρικτά έκανε απ´ όπου πέρασε  και τον πήρε ο  ο Σεβ. Βεροίας, γνωστός για την μεγαλοψυχία του,για να… κληρονομήσει το πρόβλημα.

Μα δεν γίνεται Άγιοι, «κουτσοί στραβοί στον άγιο Παντελεήμονα»! Δεν γίνεται να χειροτονείτε κληρικούς που όχι μόνο εκκλησιαστικό φρόνημα δεν έχουν, αλλά βαρύνονται με πράξεις που απάδουν της ιερατικής και χριστιανικής ιδιότητας!

Υπάρχουν όρια και κόκκινες γραμμές. Μη τα ισοπεδώνουμε όλα.

Και σπεύσατε όσοι έχετε ενδο-μητροπολιτικά προβλήματα να τα τακτοποιήσετε, γιατί μαθαίνω ότι  υποβόσκουν περιπτώσεις   που αν εκραγούν θα είναι βόμβες μεγατόνων. Ήδη σε Μητρόπολη της Β. Ελλάδος που γειτνιάζει με

την Ι. Μητρόπολη Φιλίππων υπάρχει περίπτωση αγάμου κληρικού που ενώ βαρύνεται με δεκάδες παραπτωμάτων αυτός απολαμβάνει της ασυλίας του Μητροπολίτη του γιατί λέει τον φοβάται ο Μητροπολίτης και το περιβάλλον του. Αλωνίζει τη Μητρόπολη

και τις γειτονικές Μητροπόλεις και κάνει  αίσχη και δεν τον μαζεύει κανείς.

Μαθαίνω μάλιστα ότι ο Σεβ. Φιλίππων κ. Στέφανος, συνετός και υπεύθυνος Ιεράρχης, απευθύνθηκε πολλές φορές στον γείτονα συνεπίσκοπό του και του ζήτησε  να τον συνετίσει γιατί επεκτείνει τις παραβατικές δραστηριότητες του στην ευρύτερη περιοχή και σκανδαλίζει τον κόσμο,αλλά αυτός ούτε καν απάντησε ! Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του και το κακό που συντελείται εις βάρος της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία βάλλεται πανταχόθεν. Δεν χρειάζεται να της δίνουμε εμείς οι ίδιοι την χαριστική βολή.

Δεν γίνεται ο κάθε επίορκος κληρικός –οι άγαμοι έχουν την πρωτιά- να σας κρατά αλυσοδεμένους και να είστε έρμαια των λίγων ή πολλών πληροφοριών που έχουν εναντίον σας και του περιβάλλοντος σας  και να αναγκάζεστε έτσι να τους υπομένετε χωρίς να πράττετε τα δέοντα!Και αυτό αφορά, δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις.

Θεωρώ ότι η υπόθεση της επίθεσης στο Συνοδικό δικαστήριο δεν πρέπει να περάσει μόνο ως θέμα από το αστυνομικό ρεπορτάζ. Πρέπει να προβληματίσει την Ιεραρχία μας και να πάρει αποφάσεις. Κάθαρση, εδώ και τώρα.

Να απομακρυνθεί η σαπίλα για να μην μεταδοθεί και στα υγιή στελέχη. Να παταχθεί το κακό εν τη γενέσει του. Φθάνει τόση ανοχή. Κανείς δεν ξεπερνάει στην αγάπη τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

Ωστόσο, εκείνος διακήρυττε -αν κάποιοι συνεχίζουν να αμαρτάνουν- το «ειπέ τη Εκκλησία». Να φανερώνεται. Να ελέγχεται δημόσια. Να επιτιμείται νωρίς, ο σκανδαλοποιός. Για να γίνεται  παράδειγμα προς αποφυγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ