Κίνδυνος για παγκόσμια έλλειψη… προφυλακτικών λόγω κορωνοϊού

92

Εν μέσω πανδημίας, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος και με τον κίνδυνο παγκόσμιας έλλειψης προφυλακτικών, καθώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής του προϊόντος αυτού, τα μέτρα περιορισμού λόγω του κορονοϊού την ανάγκασαν να σταματήσει την παραγωγή της.

Η μαλαισιανή Karex κατασκευάζει ένα στα πέντε προφυλακτικά παγκοσμίως. Τις τελευταίες 10 ημέρες δεν έχει κατασκευάσει ούτε ένα στα τρία εργοστάσιά της στη Μαλαισία, λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού.

Αυτό δημιουργεί ήδη έλλειψη 100 εκατ. προφυλακτικών, που κανονικά πωλούνται στην αγορά από εμπορικά σήματα, όπως Durex, παρέχονται σε κρατικά συστήματα υγείας όπως το βρετανικό NHS ή διανέμονται από προγράμματα παροχής βοήθειας όπως το Ταμείο των Ηνωμένων Eθνών για τον Πληθυσμό.

«Θα δούμε παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών παντού, το οποίο θα είναι τρομακτικό», δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο Γκοχ Μιαχ Κιατ, διευθύνων σύμβουλος της Karex.

«Η ανησυχία μου είναι ότι για πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα στα βάθη της Αφρικής, η έλλειψη δεν θα είναι μόνο για δύο εβδομάδες ή έναν μήνα. Η έλλειψη μπορεί να κρατήσει μήνες».

Η Μαλαισία είναι η χώρα που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στη νοτιοανατολική Ασία, με 2.161 κρούσματα του κορονοϊού και 26 θανάτους. Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 14 Απριλίου.

Οι άλλες χώρες με μεγάλη παραγωγή προφυλακτικών είναι η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός και είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων, καθώς και η Ινδία και η Ταϊλάνδη, όπου τώρα καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων.

Προβλήματα στη λειτουργία τους στη Μαλαισία αντιμετωπίζουν και οι κατασκευαστές άλλων απαραίτητων προϊόντων, όπως ιατρικών γαντιών.

Ο Γκοχ δήλωσε ότι η Karex είναι στη διαδικασία να υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η Μαλαισία δίνει το ‘πράσινο φως’ σε άλλους παραγωγείς βασικών αγαθών να λειτουργούν με το ήμισυ του προσωπικού.

«Το καλό είναι ότι η ζήτηση για προφυλακτικά συνεχίζει να είναι πολύ ισχυρή διότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, συνεχίζουν να είναι απαραίτητα», δήλωσε ο Γκοχ.

«Δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση ο κόσμος μάλλον δεν σχεδιάζει να κάνει παιδιά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, με τόση αβεβαιότητα».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ