Καιρός: Έρχεται καύσωνας τις επόμενες ημέρες και αφρικανική σκόνη

1216

Καύσωνας μικρής διάρκειας που θα συνοδεύεται… από αφρικανική σκόνη, πρόκειται να χτυπήσει την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καλλιάνος ανέφερε ότι οι καύσωνες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαρακτηρίζονται κυρίως από 3 πράγματα, από τη διάρκεια τους (δηλαδή πόσο θα διαρκούν όταν εμφανίζονται), από τη συχνότητα τους (δηλαδή κάθε πόσο εμφανίζονται) αλλά και από την ένταση τους (δηλαδή πόσο φτάνει η μέγιστη θερμοκρασία).

Από αύριο η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, στις 19 και 20 Αυγούστου θα βιώσουμε τις πιο δύσκολες ημέρες με τον υδράργυρο να φτάνει στην πεδινή ηπειρωτική χώρα στους 40-41°C και τοπικά ακόμη και στους 42°C.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τον προσεχή καύσωνα (αναφέρθηκαν παραπάνω οι μέγιστες τιμές), θα είναι οι ακόλουθες :

– Ήπειρος
– Θεσσαλία
– Στερεά Ελλάδα (και η Αττική)
– Κεντρική Εύβοια
– Πελοπόννησος
– Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αυτός θα είναι ο λόγος που θα ανέβει η θερμοκρασία. Μόνο στα Δωδεκάνησα κατά περιόδους θα πνέουν πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ με αποτέλεσμα, εκεί, όπου λειτουργούν ως καταβάτες, να ανεβάζουν και πάλι τον υδράργυρο (πχ στη Ρόδο).

Αφρικανική σκόνη

Μαζί με τη ζέστη θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική, πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Η σκόνη αυτή θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

Δείτε την ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου: