Καιρός: Χωρισμένη στα δύο την Πέμπτη η Ελλάδα – Πώς θα κινηθεί η κακοκαρία

135

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 1500 κεραυνούς, εκ των οποίων οι 450 περίπου στην ξηρά.

Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ώρες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Χωρισμένη στα δύο αναμένεται  να είναι η χώρα την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου από το πρωί και από την Ζάκυνθο έως και την Κέρκυρα, από την Καλαμάτα μέχρι και την Ηγουμενίτσα ο καιρός θα είναι καλός και κάποια λίγα σύννεφα θα έχουμε στην υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Αρκετό ήλιο θα έχει και στην Μακεδονία, ενώ στην ανατολική Μακεδονία θα έχει αυξημένες συννεφιές.

Ωστόσο, από τη Λέσβο έως και την Κρήτη χρειάζεται προσοχή καθώς θα σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες. Ειδικότερα στην Κρήτη στα κεντρικά και δυτικά τα φαινόμενα θα είναι δυνατά, ενώ στην Εύβοια, στη βόρεια Αττική έως και τις Σποράδες τα σύννεφα θα δώσουν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις.

Όπως αναφέρει το meteo η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 3 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -2 έως 10, στην Ήπειρο από -2 έως 3, στη Στερεά από 0 έως 9, στην Πελοπόννησο από 0 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 5 έως 12, στις Κυκλάδες από 6 έως 10 και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και από το μεσημέρι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου οι αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και σε ορεινές περιοχές των βορείων και δυτικών τμημάτων του νομού, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι κατά τόπους έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τα δυτικά του νομού 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 9 βαθμούς.

Επεσαν 1.500 κεραυνοί

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 1500 κεραυνούς, εκ των οποίων οι 450 περίπου στην ξηρά.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή του αθροιστικού υετού και οι κεραυνοί που κατέγραψε τα σύστημα «ΖΕΥΣ» έως τις πρώτες βράδυνες ώρες της Τετάρτης 02/02 ενώ στο πίνακα φαίνονται οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.  

 πηγή-in.gr