Καλαμαράκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα -Συνταγή της κ. Ντίνα Λόντρα

87

Τα καλαμάρια γεμιστά απαντώνται σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Το δημομιλές καλαμάρι, και με μάλλον χαριτωμένο το επιστημονικό του όνομα loligo, είναι άκρως αγαπητό ως τροφή στην αβάσταχτα πεινασμένη υφήλιο, που το έχει συνδυάσει μαγειρικά κυριολεκτικά με ό,τι παρήγαγε κάθε τόπος και με όποιο δημιουργικό τρόπο μπορούσε να το αξιοποιήσει γευστικότερα.

Loligo vulgaris

Loligo vulgaris

Το όνομά του είναι δανεισμένο από το μελανοδοχείο (μεσαιωνικά «καλαμάριον»), γιατί αφενός, όταν βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου αφήνει το σκούρο υγρό (σαν μελάνι) που θολώνει γύρω του τα νερά, αλλά και αφετέρου, λόγω της ομοιότητάς του στο σχήμα. Εξ’ ου και η έκφραση «χαρτί και καλαμάρι» για τις αναλυτικές διηγήσεις ή -στο πιο σύγχρονο- …κοζερί με όλες τις λεπτομέρειες.

Μαγειρικώς τώρα, το καλαμάρι (διατροφικά πλούσιο σε σελίνιο, Β12 και ριβοφλαβίνη) το βρίσκουμε μαγειρεμένο σχεδόν παντού, σε ανατολή και δύση, με έμφαση στη Μεσόγειο και δη σε κουζίνες όπως της Τουρκίας, Ισπανίας, Ιταλίας, αλλά και προς ανατολάς σε Κορέα, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία κοκ. Τα καλαμάρια γεμιστά εν ολίγοις, τα συναντάμε συχνά σε πολλές μορφές, που ποικίλουν σε τοπική έμπνευση, εμπλουτισμένα με τα βασικά και εν αφθονία υλικά, αλλά και αρωματικά και καρυκεύματα

Συνταγή που μας έδωσε η κυρία Ντίνα Λόντρα

-ΣΩΣΤΗ-3721879219

Υλικά

Η συνέχεια εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ