Καμία αποζημίωση των πλημμυροπαθών Κορινθίας από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης»

100

Αυτό προκύπτει από απάντηση σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Καμία αποζημίωση για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές στις 29-30 Σεπτέμβρη, δεν προβλέπεται από την ΕΕ, σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεπείγουσα Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος με την Ερώτησή τους ζητούσαν ανάμεσα σε άλλα την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

Παρά το ότι οι καταστροφές ήταν τεράστιες και τα προβλήματα των κατοίκων ιδιαίτερα οξυμένα – είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι πολλές περιοχές έμειναν για πολλές μέρες χωρίς πόσιμο νερό – η ΕΕ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι οι «ιδιωτικές ζημιές» δεν είναι «επιλέξιμες» από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της. Αντίθετα, επιλέξιμα για χρηματοδότηση είναι τα έργα αποκατάστασης των κρατικών υποδομών, τα οποία αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνοντας ζεστό χρήμα – που προέρχεται από τη φορολεηλασία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων – και από αυτό το Ταμείο της ΕΕ. Σημειώνεται δε ότι ακόμη και για τα έργα αυτά, που θα μπορούσαν να είναι μια μικρή ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα (π.χ. για τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών) για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Ταμείου της ΕΕ – σχετικό αίτημα δεν έχει υποβάλει καν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – τίθενται ιδιαίτερα αυστηροί όροι και προϋποθέσεις (η συνολική άμεση ζημιά να υπερβαίνει το κατώτατο όριο του 1,5% του ΑΕΠ της πληγείσας περιοχής ή το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας).

Περαιτέρω, στην απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Κ. Κρέτσου αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής μπορούν να στηρίξουν δράσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων όπως οι πλημμύρες, η διάβρωση του εδάφους και οι δασικές πυρκαγιές, καθώς και με την ανθεκτικότητα στις καταστροφές και τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου».

Είναι γνωστό όμως ότι τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, ακόμη και εάν είναι επιλέξιμα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία όπως αναφέρει η απάντηση, υπόκεινται στη μέγγενη της πολιτικής «κόστους – οφέλους» που δεν υπηρετεί την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών, αλλά τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο και μακροπρόθεσμο ποσοστό κέρδους.

Για τη διαχρονική, τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα τεράστιες είναι οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης σε δήμους και Περιφέρειες που εφαρμόζουν πιστά την πολιτική «κόστους – οφέλους» της ΕΕ.

Το ΚΚΕ ζητάει την άμεση λήψη μέτρων για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και συγκεκριμένα:

— Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα για τους πληγέντες, ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που καταστράφηκαν τα αποθέματά τους.

— Να καταγραφούν όλες οι ζημιές, να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και χαράτσια στον ΕΛΓΑ, σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες, καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

— Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στο οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς δρόμους, σε αυλές σπιτιών, στα σχολεία, τα δίκτυα αποχέτευσης, τα δίκτυα ύδρευσης και να πραγματοποιηθεί έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού.

— Να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, διάνοιξης και εμβάθυνσης ποταμών, διευθέτησης χειμάρρων, αντιδιαβρωτικά, αντικατολισθητικά έργα, σύγχρονο οδικό δίκτυο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ