Καταγγελίες ΠΑΜΕ: Εργοδότες ζητούν από εργαζόμενους από τα 800 ευρώ μέχρι να δουλέψουν «κρυφά»!

84

«Εκατοντάδες καταγγελίες έρχονται στο ΠΑΜΕ και στα σωματεία σε όλη την Ελλάδα για τους εκβιασμούς που δέχονται χιλιάδες εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους για να πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ», αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Οι εργοδότες, συνεχίζει η ανακοίνωση, «αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την ουσιαστική κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών (π.χ. ΣΕΠΕ), εκβιάζουν τους εργαζόμενους με πολλούς τρόπους όπως:

  • Να δώσουν μέρος ή όλο το ποσό των 800 ευρώ στους εργοδότες με εκβιασμούς ανάλογους όπως αυτούς που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει και με τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.
  • Να αποδεχθούν αρνητικές μεταβολές στις ατομικές τους συμβάσεις, σπαστά ωράρια, εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση, υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους.
  • Να αποδεχθούν “οικειοθελείς αποχωρήσεις”.
  • Να δουλέψουν “κρυφά” σε λειτουργίες επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή (π.χ. να φτιάξουν αποθήκες).
  • Να βάλουν την αναστολή της σύμβασης με αναδρομική ισχύ παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν δουλέψει ή να έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού, για να μην πληρώσουν οι εργοδότες τα μεροκάματα και τα ένσημα… και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…».

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση. Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, απαιτώντας:

«Να ακυρωθούν τώρα όλες οι απολύσεις, κάθε μορφής (απολύσεις, λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, οικειοθελείς αποχωρήσεις) από 1 Μαρτίου και όλες οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις των εργαζομένων.

Κανείς εργαζόμενος να μη στερηθεί την έκτακτη αποζημίωση γιατί ο εργοδότης του αρνήθηκε να εγγραφεί στην πλατφόρμα, προθεσμία η οποία λήγει σήμερα. Να επεκταθεί και σε όσους δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν την έκτακτη αποζημίωση όπως οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνοι, οι μισθωτοί επιστήμονες, οι εργολαβικοί (φύλακες, καθαρίστριες κ.ά.), οι εργαζόμενοι που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, οι μακροχρόνια άνεργοι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ