Καταστροφικός σεισμός 6,4 R στην Αλβανία – Κατέρρευσαν κτίρια – Δεκάδες τραυματίες

96

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών στην Αλβανία. Ο πρώτος ήταν 6,4R σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και σημειώθηκε στις 4.58 τα ξημερώματα της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή στην Αδριατική θάλασσα, κοντά στις Αλβανικές ακτές και ειδικότερα στο Δυρράχιο.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ακολούθησε δέκα λεπτά μετά σεισμός 5,3 R με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Τίρανα. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ενδιάμεσα καταγράφηκε και δόνηση 5,1 R περίπου στον ίδιο χώρο.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο κατέρρευσαν πολυκατοικίες, ενώ τουλάχιστον 150 πολίτες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε κοντινά νοσοκομεία.

Ήδη τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες.

Υπάρχουν πληροφορίες για δύο νεκρούς.

Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει χτυπήσει την Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Πιερία, Κέρκυρα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αισθητός έγινε και σε πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου και της Κροατίας.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τον απεγκλωβισμό ενός μικρού παιδιού από τα συντρίμμια:

 

Βίντεο και φωτογραφίες από τις καταστροφές και τον πανικό που προκλήθηκε:

 

 

 

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Αλβανίας (RTSH), με ανάρτησή της στο Facebook, ενημέρωσε ότι έγιναν διακοπές ηλεκτροδότησης στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα.

Παράλληλα, ο ιστότοπος του αλβανικού ινστιτούτου IGJEUM έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Siza Iz Crne Gore 🇲🇪
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Vincent Triest

Meteoinformation 2.0@EarthquakeChil1

Lamentable| Me Llegan Las Primeras Imagenes, Del Fuerte Ocurrido En M6.6Mw
Se puede dimensionar la magnitud del evento, a con las grietas peligrosamente que se destacan en muchos hogares la ultima hora.

Ενσωματωμένο βίντεο

144 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 

Λέκκας: «Ο σεισμός στην Αλβανία δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο»

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, όσον αφορά τη χώρα μας, τονίζοντας: «Ο σεισμός στην Αλβανία δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο».

Όπως τόνισε το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού στην Αλβανία, είναι το ίδιο με τον προηγούμενο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από περίπου 2 μήνες.

Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή καταγράφηκαν πολλοί μικρότεροι σεισμοί, ενώ οι κάτοικοι είχαν βγει στους δρόμους περίπου μία ώρα πριν τους δύο σεισμούς καθώς είχε σημειωθεί δόνηση 4,4 R που έγινε αισθητή. Οι δονήσεις μικρότερης έντασης συνεχίζονται.

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ