Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί επί δικαίων και αδίκων

100

Σκληρό μήνυμα προς όλους στέλνει η εφορία ώστε να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Εκεχειρία τέλος. Η εφορία παίρνει το όπλο της ή για την ακρίβεια το σφυρί της και ξεκινά κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε βάρος όσων συνεχίζουν να έχουν αρρύθμιστα χρέη προς το δημόσιο. Το οικονομικό επιτελείο με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα έτρεξαν δύο μεγάλες ρυθμίσεις (έως 120 δόσεις και η νέα πάγια ρύθμιση) σφυρίζει τη λήξη της περιόδου αναμονής και περνά στην αντεπίθεση.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η επιστροφή στους πλειστηριασμούς σε βάρος των οφειλετών του δημοσίου έχει στόχο να στείλει μήνυμα σε όλους προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι «ο μόνος τρόπος να εντοπιστούν και να κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές του δημοσίου και οι πραγματικοί μεγαλοοφειλέτες είναι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι συνεπείς φορολογούμενοι που βρέθηκαν απλώς σε δυσκολία».

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Με αυτό τον τρόπο η εφορία εκτιμά ότι θα μπορέσει να εντοπίσει τους πραγματικούς μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και να στοχεύσει σε αυτούς. Εως τότε όμως οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα γίνονται επί δικαίων και αδίκων και μάλιστα άμεσα. Το πρόγραμμα της εφορίας περιλαμβάνει τους πρώτους 28 πλειστηριασμούς από τις 15 Ιανουαρίου.

Ο αριθμός μοιάζει μικρός, αλλά σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα είναι μόνο η αρχή. Στην ουρά είναι περίπου 1,8 εκατομμύριο οφειλέτες με χρέη προς την εφορία. Αριθμός πολύ μεγαλύτερος του 1,2 εκατομμυρίου που βρέθηκαν το 2019 αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.

Τα στοιχεία τρομάζουν καθώς τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 105 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν υπολογίσει κανείς ότι η εφορία θεωρεί αδύνατο να εισπραχθούν περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 6,5 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, τα περίπου 80 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα που απομένουν είναι τεράστιο ποσό.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο αριθμός των οφειλετών άρχισε και πάλι να αυξάνεται. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα 4,239 εκατομμύρια. Αν και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός καταγράφει οριακή αύξηση, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018 η αύξηση είναι μεγάλη καθώς πριν από έναν χρόνο οι οφειλέτες ήταν 4,2 εκατομμύρια.

Το γεγονός δηλαδή ότι μέσα σε έναν χρόνο ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά περίπου 40.000 δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Ο λόγος είναι ότι παρά την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ότι η ελληνική οικονομία ξαφνικά άρχισε να «πετάει», η αγορά ακόμη στενάζει, οι φόροι για τους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη παραμένουν στα ύψη και δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές άμεσων αλλαγών.

Την ίδια εποχή βέβαια πολλοί φορολογούμενοι σταμάτησαν να πληρώνουν τους φόρους τους περιμένοντας τη νέα ρύθμιση οφειλών.

Αποτέλεσμα ήταν τους τελευταίους μήνες να μην τακτοποιηθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις προς την εφορία.

Πριν τους πλειστηριασμούς

Ολοι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο κινδυνεύουν τώρα να έρθουν αντιμέτωποι με νέο κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών που ετοιμάζει η εφορία. Σύμφωνα με τον νόμο, τα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων δέκα ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του δημοσίου είναι η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει κάθε εκτιμητή από 150 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία και την κατηγορία του ακινήτου. Στην περίπτωση που για δύο συνεχόμενες φορές ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, θα μειώνεται η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είτε με εισήγηση της ΑΑΔΕ είτε με εισήγηση οποιουδήποτε από τους επισπεύδοντες.

documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ