Κατερίνα Φαρμάκη- Για την σημερινή συγκέντρωση στο Λέχαιο… το φράγμα του Ασωπού θέλει 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί… αν όλα πάνε καλά

328

Στην σημερινή ανοικτή λαϊκή συνέλευση που διοργάνωσαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Άσσου Λεχαίου και ο αγροτικός συνεταιρισμός καταδείχθηκαν :

1. Το φράγμα του Ασωπού ως τεχνικό έργο αντιμετωπίζει προβλήματα και χρειάζεται και συμπληρωματικές μελέτες και συμπληρωματική χρηματοδότηση .

Ουδείς από τους κυβερνητικούς ήξερε να πει με βεβαιότητα τι συμβαίνει και που κόλλησε.

Το πιθανότερο είναι να μην έχει τελειώσει στο τέλος του 2023 και να απαιτηθεί κι άλλη παράταση, πόσο μάλλον αν τελικά υπάρξει και δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση όπως ζητάει η εταιρεία , κι αν βέβαια βρεθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση.

2. Είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο οι διαδικασίες για την μελέτη του δικτύου, ώστε να διοχετεύεται το νερό του φράγματος στις καλλιέργειες με έναν νέο κανονισμό .

Ορίζοντας τουλάχιστον έξη με οκτώ χρόνια, κι αν σκεφτούμε πόσο αργά πάνε οι διαδικασίες …δέκα χρόνια !!!

3.Με αυτά τα δεδομένα μας μένει ο ΑΟΣΑΚ , ο κανονισμός του και το δίκτυο του. Ένας κανονισμός όμως του 1959 που συντάχθηκε σε μια άλλη εποχή, με άλλες συνθήκες κλίματος και υδάτινων πόρων ,και για άλλες καλλιέργειες . Συγχρόνως ένα δίκτυο αυλακιών, τσιμεντένιο παλιό , που δεν συντηρείται, με πολλές παράπλευρες παρεμβάσεις .

4.Αντί λοιπόν να περιμένουμε συνεχώς το φράγμα, και να κλαίμε κάθε φορά πάνω στις εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες ας πάρουμε άμεσα αποφάσεις εκεί που μπορούμε !! Απαιτείται άμεσα αλλαγή του Κανονισμού ΑΟΣΑΚ , και επαρκής χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση του δικτύου ,ώστε να μην χάνεται νερό !!! Κατασκευή δικτύου ώστε με το νερό του βιολογικού να αρδεύονται περιοχές Άσσου -Λεχαιου , όπως συμβαίνει στα Εξαμίλια και την Ξυλοκέριζα .

Οι αγρότες θα ανασανουν, θα γίνει ορθολογική διαχείριση του διαθέσιμου νερού , το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί στην βάση του και στο μέγεθος του . Η Περιφέρεια έπρεπε ήδη να είχε αποφασίσει για τον ΑΟΣΑΚ !!! Ο Δήμος Κορινθίων έχει καθυστερήσει πολύ για το δίκτυο του βιολογικού !!!

 Κατερίνα Γκέκη Φαρμάκη