Κινέτα: Κράτος – εγκληματίας

85

Κινέτα: Άνθρωποι εγκλωβισμένοι, οικογένειες που σώθηκαν την τελευταία στιγμή, πλημμυρισμένα σπίτια. Το επαναλαμβανόμενο ερώτημα «ποιος φταίει», που μετά από μια μεγάλη βροχόπτωση έρχονται καταστροφές, έχει απαντήσεις και όσοι, πάλι, πάνε να αποδώσουν τις ευθύνες μόνο στα φυσικά φαινόμενα υποκρίνονται.

Υπάρχει τρόπος προστασίας και αυτός έχει όνομα: Σύγχρονα και πλήρη αντιπλημμυρικά έργα. Αυτά, όμως, δεν παράγουν κέρδος, οπότε οι «αρμόδιοι» δεν «τρέχουν» τις διαδικασίες.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι τα ημιτελή και αποσπασματικά έργα στην περιοχή της Κινέτας, όπου περίπου 1,5 χρόνο πριν εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές, όχι μόνο δεν φτάνουν, αλλά μπορεί να παίξουν και αρνητικό ρόλο, ακριβώς επειδή είναι πρόχειρα.

Υπεύθυνοι; Φυσικά και υπάρχουν και πρόκειται και για την κυβέρνηση της ΝΔ, την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις διοικήσεις των περιφερειακών αρχών «γαλάζιες»,«ροζ» και «πράσινες». Δεν έχει γίνει, καν, δεν έχει γίνει διευθέτηση ρεμάτων από τότε που χτίστηκαν οικισμοί στην περιοχή. Επίσης, το μοναδικό ρέμα που εκβάλει στη θάλασσα είναι αυτό της Πίκας, που όμως η τομή του ελάχιστη σε σχέση με τον όγκο των υδάτων. Μιλάμε για ένα κράτος – εγκληματία, το οποίο έχει συνέχεια στο έγκλημα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που μετέβησαν στην περιοχή της Κινέτας για αυτοψία, τα αίτια που συνέβαλαν στις καταστροφές είναι:

-στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
-στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
-στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
-στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων»..

«Υπάρχουν οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν. Κλιμάκια της Περιφέρειας καταγράφουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές, κλιμάκια του Δήμου καταγράφουν τις οικίες. Κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας καταγράφει τις κατεστραμμένες υποδομές γιατί η παλαιά εθνική οδός είναι ακατάλληλη πλέον καθώς έχει καταρρεύσει η μισή», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στους Μ. Νιφλή και Α. Παυλόπουλο ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν είχε γίνει κάποια μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, ακόμη και μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 7ης Ιουλίου του 2018. «Δεν υπάρχει μελέτη για έργα ορεινής υδρονομίας που θα προστάτευαν την Κινέτα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η μελέτη, ο οποιοσδήποτε δεν μπορεί να κάνει ένα έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

imerodromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ