ΚΙΝ.ΑΛΛ: Εσωκομματικά σε ρυθμούς… πανδημίας

65
Σε πρόσκαιρη αναστολή λόγω της έντασης των εξελίξεων που αφορούν τον κορονοϊό έχουν τεθεί οι δημόσιες συζητήσεις για την επικείμενη εκλογή αρχηγού στη Χαριλάου Τρικούπη • Σε παρασκηνιακές διεργασίες περιορίζονται οι περισσότεροι υποψήφιοι • Οι ημερομηνίες για τις κάλπες, τα σενάρια και οι κινήσεις της Φώφης Γεννηματά, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Σε προσωρινό λοκντάουν έχει βάλει η πανδημία τα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής ενόψει των εκλογών για αρχηγό που θα διεξαχθούν το αργότερο ώς τις αρχές του 2022. Με τη χώρα να βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος του κορονοϊού και την κοινωνία να παρακολουθεί φοβισμένη αλλά πλέον και θυμωμένη τις εξελίξεις στο πεδίο της υγείας, της οικονομίας και της καθημερινότητας, το σκηνικό στις εσωτερικές διεργασίες της Χαριλάου Τρικούπη παρουσιάζει μια εύλογη φαινομενική στασιμότητα, εναρμονιζόμενη με τις προτεραιότητες της συγκυρίας, που προφανώς δεν είναι ποιος θα ηγηθεί μελλοντικά στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Κάπως έτσι εξηγείται η νηνεμία που παρατηρείται εσχάτως στο κόμμα της Κεντροαριστεράς, το οποίο έχει βιώσει στο παρελθόν μεγάλες τρικυμίες και σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα στελέχη του. Σε αυτή τη φάση λοιπόν, η πολιτική λογική επιβάλλει τόσο στη Φώφη Γεννηματά όσο και στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους διεκδικητές της ηγεσίας να δίνουν δημόσια βαρύτητα στα «καυτά» θέματα της πολιτικής περιόδου, όπως η διαχείριση της τραγικής υγειονομικής κατάστασης, οι δραματικές συνθήκες που βιώνει το ΕΣΥ, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η στήριξη των πληττόμενων της κρίσης κτλ.

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτελεία και οι επίδοξοι αρχηγοί εγκαταλείπουν εντελώς την ατζέντα που σχετίζεται με την προώθηση της υποψηφιότητάς τους, πλην όμως -για την ώρα- αυτό γίνεται κατά βάση σε παρασκηνιακό επίπεδο και με βήματα που παραπέμπουν στο προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, ο οδικός χάρτης της εκλογής αναμένεται να αποφασιστεί σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές φθινόπωρο, με την ευγενή σύσταση εκ μέρους της ηγεσίας, μέχρι τότε τα εσωκομματικά να μη μονοπωλούν τις δημόσιες τοποθετήσεις για να μη δημιουργούνται προστριβές αλλά και εσωστρέφεια…

Σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις, στην περίπτωση που η προαναφερθείσα συνεδρίαση διεξαχθεί είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο, θα είναι δύσκολο οι κάλπες να προλάβουν να στηθούν τον Νοέμβριο, όταν κλείνουν τέσσερα χρόνια προεδρίας της Φώφης Γεννηματά στο τιμόνι. Την ίδια στιγμή, το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον Μάρτιο του 2022, όταν συμπληρώνεται ανάλογο διάστημα από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο, σύμφωνα με το καταστατικό, πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανοιχτή διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του φορέα από τη βάση των μελών και των φίλων.

Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν να μη βιάζονται ιδιαίτερα για τις εσωκομματικές κάλπες, κινούμενοι στο πνεύμα ότι ο χρόνος που κυλά είναι υπέρ της προσπάθειας να ενισχυθούν τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛΛ., γεγονός που θα πιστωθεί στη συνέχεια στην κ. Γεννηματά κατά την προσωπική μάχη για την επανεκλογή της. Επίσης, μια παράμετρος που δεν μπορεί να αποκλειστεί και ενδέχεται να ανατρέψει κάθε προγραμματισμό και όλα τα σημερινά δεδομένα είναι να μεσολαβήσουν πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, η επίσημη γραμμή της Φώφης Γεννηματά είναι ότι τα εσωκομματικά δεν είναι της παρούσης, αφού τώρα προέχουν η σκληρή αντιπολίτευση στη Ν.Δ. και η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά, μια πρώτη έμμεση απόπειρα να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τον κομματικό μηχανισμό σε όλη την Ελλάδα συνιστούν οι λεγόμενες «ψηφιακές περιοδείες» που έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες, δηλαδή οι τηλεδιασκέψεις με κύριο αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης και το σχέδιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Επιπλέον, σε μια κίνηση με έντονο εσωκομματικό άρωμα, αν και προβάλλεται ως μια απόφαση της κ. Γεννηματά με ευρύτερο χαρακτήρα, η Τόνια Αντωνίου, στέλεχος με μεγάλη οργανωτική εμπειρία, αναλαμβάνει τον πανελλαδικό συντονισμό της αξιοποίησης στελεχών του προοδευτικού χώρου, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Νομαρχιακές Επιτροπές.

Από τη δική του μεριά, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που θα είναι -όπως και το 2017- ο βασικός αντίπαλος της νυν προέδρου στην κούρσα για την αρχηγία, επιλέγει να είναι αθόρυβος, καθώς δημοσίως αποφεύγει αναφορές και ενέργειες που φανερώνουν ότι βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, θεωρώντας ότι οι αγωνίες της βάσης στην τρέχουσα συγκυρία είναι διαφορετικές. Η όποια δραστηριότητά του αφορά -προς το παρόν- επαφές μέσω διαδικτύου με ορισμένους πυρήνες, με σκοπό την εκ νέου ενεργοποίησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές από το περιβάλλον του δηλώνουν ετοιμότητα για έναν καθαρό αγώνα, με σεβασμό στις από κοινού συμφωνημένες θεσμικές διαδικασίες και γνώμονα να μην πληγωθεί η παράταξη αλλά να μείνει ενωμένη, επανακτώντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Αξίζει δε να τονιστεί ότι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, εκ των συνομιλητών του κ. Ανδρουλάκη, είχε προτείνει η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της εκλογής να διεξαχθεί Ιούνιο αντί φθινοπώρου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει έγκαιρα το εσωκομματικό τοπίο και να περιοριστεί ο κίνδυνος παρατεταμένης εσωστρέφειας.

Στον αντίποδα, το άτυπο αυτό μορατόριουμ ενός κλίματος αυτοσυγκράτησης μεταξύ των υποψηφίων τηρεί λιγότερο ο έτερος ενδιαφερόμενος, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είναι ο πιο παρεμβατικός, με πρωτοβουλίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, στην κατεύθυνση ακόμη και της επιτάχυνσης των εξελίξεων… Η τακτική που έχει υιοθετήσει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαρκείς αιχμές κατά της νυν προέδρου για τις επιδόσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αμφισβήτηση της στρατηγικής της, επιμέρους διαφοροποιήσεις από τις θέσεις του κόμματος, αλλά και ανακοινώσεις στήριξης προς το πρόσωπό του από στελέχη ή ομάδες πολιτών.

Σταθερό ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στον χώρο με αρκετές πιθανότητες να κατέβει και εκείνος υποψήφιος εκφράζει, τέλος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος υποστηρίζει ότι για να συσπειρωθεί και πάλι ο προοδευτικός κόσμος απαιτούνται συλλογικό όραμα και ένα πρόγραμμα που θα μετατρέψει τον φόβο σε ελπίδα.

πηγη- efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ