“Κλείδωσε” Από το Μάρτιο και σε 10 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

113
η βεντάλια των δόσεων για την εξόφληση όχι μόνο του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022 αλλά και του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων θέλει να ανοίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Για τον ΕΝΦΙΑ η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης για την Ελλάδα αποκαλύπτει ότι η πληρωμή του το 2022 θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του επόμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ με τις πληρωμές να ξεκινούν από το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα «χτυπήσει» την πόρτα των 6,3 εκατ. ιδιοκτήτων ακινήτων εντός του Μαρτίου και ο φόρος θα εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου.

Αύξηση των δόσεων

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για το φόρο εισοδήματος με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωση τους το Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α ) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, αν και η άσκηση προσδιορισμού του νέου φόρου βρίσκεται σε εξέλιξη το οικονομικό επιτελείο έχει δηλώσει ότι για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος που θα κληθούν το 2022 θα είναι μικρότερος σε σχέση με φέτος. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ, καθώς, από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος, το 2022 οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ.

Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στον φόρο ακινήτων και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η μείωση αυτή, που είναι της τάξης του 2,5%-3% η οποία έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019.

Η εξίσωση του νέου ΕΝΦΙΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να λύσουν την εξίσωση του νέου ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε αμέσως μετά να «τρέξει» η άσκηση για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια που εξετάζει η ειδική ομάδα εργασίας η οποία έχει αναλάβει να χαρτογραφήσει τον νέο ΕΝΦΙΑ είναι η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων να έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.