«Κλεισθένης 1»: Τι ψηφίζουν τα κόμματα -Πλειοψηφίες & εκτός κυβερνητικής αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

98

Πλειοψηφίες και εκτός της κυβερνητικής αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τον «Κλεισθένη 1» όσο, κυρίως, για την τροπολογία που αφορά το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών καθώς για την εφαρμογή της από τις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Αυτό προκύπτει μετά και από τη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου προέκυψαν τα εξής δεδομένα:

  • Ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΑΝΕΛ) Κώστας Κατσίκης με δήλωσή του στην aftodioikisi.gr καθιστά σαφές ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία που αφορά το σπάσιμο της Β΄Αθηνών και της Περιφέρειας της Αττικής αλλά και τις διατάξεις που αφορούν την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μένει με 151 βουλευτές.
  • Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με βάση τις τοποθετήσεις τους στην αρμόδια Επιτροπή αλλά και πληροφορίες της aftodioikisi.gr θα κινηθούν ως εξής:

-Η ΝΔ θα καταψηφίσει το ν/σ τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων. Σε σχέση δε με την τροπολογία για τα σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, θα ζητήσει να υπάρξει και αντίστοιχη για την καθιέρωση της ψήφου των ομογενών από τώρα και όχι για το μέλλον. Να σημειωθεί ότι για το θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκης.

-Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψηφίζει επί της αρχής, όπως δήλωσε ο εισηγήτρια Ε.Χριστοφιλοπούλου.

-Η ΧΑ μέσω του εισηγητή της στην Επιτροπή Γ. Γερμενή, δήλωσε ότι «στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούμε για το τι θα ψηφίσουμε». Άφησε ωστόσο ανοιχτό να ψηφίσει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς όπως είπε «μας συμφέρει σε πρώτη φάση η απλή αναλογική. Από πέντε περιφερειακούς συμβούλους βγάζουμε 10».

-Το ΚΚΕ μέσω του εισηγητή του Μανώλη Συντυχάκη,  δήλωσε ότι «θα ψηφίσει μόνο τα άρθρα για την απλή αναλογική», ενώ θα ταχθεί «κατά της τροπολογίας για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών».

-Yπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος.

-Δεν πήρε θέση επί της αρχής του νομοσχεδίου ο εισηγητής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς. Ζήτησε ωστόσο να καθιερωθεί η «σταθμισμένη αναλογική που θα προχωρά σε συγκερασμό αντιπροσωπευτικότητας, κυβερνησιμότητας», περιγράφοντας την ως εξής: Πλαφόν 3 με 5% για την είσοδο συνδυασμού σε περιφερειακό, δημοτικό συμβούλιο, εκλογή δημάρχου, περιφερειάρχη με 42,5%, σταθερό ή αναλογικό μπόνους στον πρώτο συνδυασμό, μπόνους 20% των εδρών στον πρώτο συνδυασμό αν έχει ξεπεράσει το 35%, ώστε με αυτό το ποσοστό να μπορεί να κυβερνήσει. Αναφορικά με το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, σύμφωνα με πληροφορίες  της aftodioikisi.gr, το Ποτάμι είναι θετικό αλλά ακόμη δεν έχει αποφασισθεί αν θα υπερψηφίσει ή όχι τη σχετική τροπολογία.

-Επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδης. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Β. Λεβέντης κατέστησε σαφές ότι θα ψηφίσει υπέρ της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές μόνο στην περίπτωση που η εκλογή γίνεται σε έναν γύρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ