Κορονοϊός: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το χάπι της Pfizer

567

«Πράσινο φως» στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση του χαπιού της Pfizer για τον κορονοϊό έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων –  Η θεραπεία Paxlovid της Pfizer διαρκεί 5 ημέρες.

«Πράσινο φως» στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση του χαπιού της Pfizer για τον κορονοϊό έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο όσες χώρες επιθυμούν μπορούν να το χορηγούν σε ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη. Η θεραπεία Paxlovid της Pfizer διαρκεί 5 ημέρες.

«Η γνωμοδότηση του Οργανισμού μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των εθνικών συστάσεων για την πιθανή χρήση του φαρμάκου προτού χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας» ανέφερε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του. Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer έχει ξεκινήσει την παραγωγή του χαπιού και οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει προμήθειες για 10 εκατομμύρια ασθενείς, ενώ οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την ΕΕ συνεχίζονται. Η Pfizer είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η παραγωγή θα καλύψει 180.000 ασθενείς φέτος και 80 εκατομμύρια το 2022.

Στην Ελλάδα, αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμο το φαρμάκο μολνουπιραβίρη καθώς και το πρωτόκολλο διάθεσής του, σύμφωνα με ανακοίνωση της MSD (MERCK). «Η μολνουπιραβίρη αναμένεται να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μιας εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων για την υγεία στον κόσμο και αναμένεται να καλύψει ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, με τα εμβόλια να παραμένουν η πρώτη και ουσιαστική γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας COVID-19 σε συνδυασμό με την τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας», ανέφερε η εταιρεία.

πηγή-reader.gr