Κορονοϊός: Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ για ελλείψεις: «Στο Δρομοκαΐτειο ράβουν στη ραπτομηχανή μάσκες από σεντόνια»!

109

Ανοχύρωτο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Αφροδίτη Ρέτζιου.

Σε συνέντευξή της στο sputnik.gr και σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει επάρκεια σε ιατρικά αναλώσιμα εν όψει της έξαρσης του κορονοϊού, απάντησε:

«Όλα τα απαραίτητα δίνονται με το σταγονόμετρο. Θα αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο ράβουν στη ραπτομηχανή μάσκες από σεντόνια, διότι σε κάθε τμήμα αντιστοιχούν μόλις δύο απλές χειρουργικές μάσκες την ημέρα. Για να καταλάβετε, μία απλή χειρουργική μάσκα κρατάει μόλις τρεις ώρες. Κάθε εργαζόμενος χρειάζεται τουλάχιστον 1 με 2 μάσκες στη βάρδιά του. Μας δίνουν 2 όλες κι όλες για 24 ώρες, για 6-7 εργαζόμενους. Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις, τις οποίες επιχειρούν να αποδώσουν σε «αλόγιστη χρήση». Τι εννοούν όταν μιλούν για «λελογισμένη χρήση»; Μία μάσκα μιας χρήσης πρέπει να αλλαχτεί σε 6 ώρες. Δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί για 5 μέρες ή να αερίζεται και να επαναχρησιμοποιείται.»

Όσον αφορά την καθημερινότητα γιατρών και νοσηλευτών αυτές τις δύσκολες ημέρες και με θέματα όπως ωράριο, βάρδιες, άδεια ειδικού σκοπού για όσους την έχουν αιτηθεί; Η απάντηση δεν αφήνει περιθώριο για τι βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές σε ένα διαλυμένο από τα μνημόνια δημόσιο σύστημα υγείας:

«Η εντατικοποίηση είχε χτυπήσει κόκκινο πριν την πανδημία. Μπορείτε να καταλάβετε τι γίνεται τώρα. Αρνούνται με το «έτσι θέλω» άδειες ειδικού σκοπού. Το σύστημα υγείας χρειάζεται άμεσα επιπλέον προσωπικό. Ή θα προσπαθείς να στοιβάξεις τις ανάγκες στο υπάρχον σύστημα υγείας, με ολέθρια αποτελέσματα, ή θα πάρουν, έστω την ύστατη στιγμή, όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσει το σύστημα να ανταπεξέλθει. Μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ καλείται να περιθάλψει, τόσο τους ασθενείς με κορονοϊό, όσο και όλους τους υπόλοιπους που πάσχουν από άλλα νοσήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως οι καρκινοπαθείς».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ