Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Κορωνοϊός: Το Βέλγιο βάζει την Ελλάδα στην λίστα των επικίνδυνων χωρών –...

Κορωνοϊός: Το Βέλγιο βάζει την Ελλάδα στην λίστα των επικίνδυνων χωρών – Η αντίδραση της Αθήνας

67

Στην λεγόμενη «πορτοκαλί» λίστα του Βελγίου βρίσκονται Κύπρος και Ελλάδα σχετικά με τους περιορισμούς των ταξιδιών κάτι που προϋποθέτει “καραντίνα” 14 ημερών κατά την επιστροφή από τις διακοπές, όσων μεταβούν στις εν λόγω χώρες το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών στην πορτοκαλί  λίστα βρίσκονται πόλεις, δήμοι, περιφέρειες, περιοχές ή χώρες για τις οποίες παρατηρείται υψηλός κίνδυνος για την υγεία. Για αυτές τις περιοχές, το Βέλγιο προτείνει στους πολίτες του να μην ταξιδέψουν. Οι ταξιδιώτες που ωστόσο επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα κληθούν να υποβληθούν σε έλεγχο και σε καραντίνα. Οι πορτοκαλί χώρες είναι οι: Κύπρος, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Στην κόκκινη κατηγορία το Βέλγιο εκδίδει επίσημη απαγόρευση ταξιδιού. Οι ταξιδιώτες που πάντως επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα αντιμετωπίζονται ως “επαφές υψηλού κινδύνου”, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο και σε καραντίνα. Στην κόκκινη λίστα βρίσκονται: Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα και Νορβηγία.

Τέλος στην πράσινη ζώνη χωρών, για τις οποίες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή χαμηλός κίνδυνος για την υγεία, δεν θα εκδίδεται συγκεκριμένος περιορισμός και βρίσκονται οι: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Κροατία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβενία.

 

Διπλωματικές επαφές Ελλάδας -Βελγίου 

Επικοινωνία σε διπλωματικό επίπεδο με το βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές σε σχέση με την ένταξη της Ελλάδας στην λεγόμενη «πορτοκαλί λίστα», όπου απαιτείται έλεγχος και καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από εκεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές «σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί, η Ελλάδα έχει ενημερώσει προ καιρού ότι οι Βέλγοι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από την 1η Ιουλίου στην χώρα μας. Σχετικά με την  ένταξη σήμερα της Ελλάδας στην “πορτοκαλί ζώνη”, έχουμε ήδη επικοινωνήσει με το βελγικό υπουργείο εξωτερικών και θα υπάρξει σύντομα και νέα επικοινωνία».

“Ακυρη” η λίστα; 

Οι λίστες των χωρών της χθεσινής γραπτής ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών “δεν είναι ενημερωμένες” και “θα χρειαστούν 24 έως 36 ώρες για να ενημερωθούν”, δήλωσε ο Yves Van Laethem, ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για την καταπολέμηση του Covid-19, σε συνέντευξη στις τηλεοπτικές ειδήσεις του γαλλόφωνου κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RTBF.  Συγκεκριμένα δήλωσε “μην παρακολουθείτε το τρίχρωμο σήμα στον ιστότοπο `διακοπές΄ του Υπουργείου Εξωτερικών. “Δίνει ακόμα πληροφορίες για την παλιά έννοια των χρωμάτων, τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς”, σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “οι αρχές έχουν θεσπίσει πιο γρήγορα κανόνες σχετικά με την αναχώρηση των Βέλγων σε διακοπές, από ότι τις οδηγίες σχετικά με τις επιστροφές”. “Αλλά”, λέει, “αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει στους ιστότοπους των υπουργείων Εξωτερικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βλέπουμε ότι λίγες χώρες έχουν λάβει μέτρα σχετικά με την επιστροφή στη χώρα. Εάν φύγουμε , ξέρουμε αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να φύγουμε. Αλλά οι περισσότερες χώρες έχουν αγνοήσει το γεγονός ότι όταν πηγαίνετε για διακοπές, συνήθως επιστρέφετε”.

Σημείωσε ακόμα ότι “υπάρχει η πιθανότητα νέων εστιών της επιδημίας. Δεν πρέπει να διατρέχουμε τον κίνδυνο οι παραθεριστές που επιστρέφουν από τέτοιες περιοχές να επιστρέψουν στο Βέλγιο χωρίς να λάβουν προφυλάξεις”. Τόνισε δε ότι “άν το σύστημα είχε έχει ολοκληρωθεί σωστά , θα πρέπει να έχουμε πριν από το Σαββατοκύριακο ενημερωτικά δελτία στο αεροδρόμιο Zaventem”.

Το Βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε χθες περιλάβει την Κύπρο και την Ελλάδα σε λίστα χωρών με “πορτοκαλί ένδειξη”, κάτι που σημαίνει έλεγχο και καραντίνα στην επιστροφή. Η λίστα στον σχετικό ιστότοπο δεν έχει ακόμα αποσυρθεί (https://diplomatie.belgium.be/en?fbclid=IwAR0_CLg2uVEMxjV9iWs3AZ_ytsJFoyViPtXldvZW9fKsZObsllcWoNRdkz8)

Διευκρινίσεις της υπ. Υγείας του Βελγίου για τα μέτρα ελέγχου ή καραντίνας κατά την επιστροφή από τις διακοπές

Η υπουργός Υγείας του Βελγίου Maggie De Block παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη τύπου στην ολλανδόφωνη δημόσια ραδιοτηλεόραση VTM σχετικά με το θέμα των μέτρων που θα επιβληθούν στους κατοίκους του Βελγίου που επιστρέφουν από τουριστκά ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Υπουργός Υγείας ερωτηθείσα για το τι γίνεται με τις χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί ζώνη, απάντησε ότι οι τουρίστες που επιστρέφουν από αυτές τις χώρες θα τους ζητηθεί να μείνουν σε καραντίνα. “Δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά θα συστήνεται” τόνισε και πρόσθεσε: “Έχουμε κλείσει ολόκληρη την οικονομία εδώ για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, οπότε πρέπει να ληφθεί κάθε προφύλαξη. Ακόμα κι αν πάτε σε μια χώρα όπου είναι πράσινη, πρέπει να τηρείτε τα μέτρα υγιεινής. Είναι η δική σας υγεία που κινδυνεύει”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιός αποφασίζει με τι χρώμα θα χαρακτηριστεί η κάθε χώρα, η De Block ανέφερε πως “η λίστα καταρτίζεται από τις υπηρεσίες υγείας μας και βασίζεται σε δεδομένα από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Κάθε χώρα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό των κρουσμάτων και γενικότερα της επιδημιολογικής κατάστασης εκεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η βελγική κυβέρνηση αναλύει εάν μια χώρα είναι ασφαλής για επίσκεψη. Εάν αυξηθεί ο αριθμός των λοιμώξεων, η ταξιδιωτική συμβουλή προσαρμόζεται”.

Πηγή: real.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ