Κόρινθος: Αποζημίωση 200.000 € στην οικογένεια 26χρονης που σκοτώθηκε σε καταδίωξη

854
 Αποζημίωση μετά από εννέα χρόνια στην οικογένεια μιας νεαρής κοπέλας που έχασε τη ζωή της όταν χτυπήθηκε από σφαίρα που έριχναν κακοποιοί κατά τη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς στην Κορινθία επιδίκασε δικαστήριο.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το korinthos.tv έγινε δεκτή εν μέρει η αγωγή των γονέων και των δυο αδερφών της Αικατερίνης Ζώγαλη  η οποία έχασε τη ζωή της την 29-3-2013 κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης κακοποιών, στην Ε.Ο Κορίνθου-Επιδαύρου στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί στη Κυρά Βρύση.

Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο αναγνώρισε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει σε κάθε έναν από τους γονείς της Αικατερίνης Ζώγαλη το ποσό των 60.000 ευρώ και σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια αυτής το ποσό των 40.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δικαστική απόφαση που έκρινε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από νόμιμες κατ’ αρχήν ενέργειες των οργάνων του αφού (όπως έκρινε το δικαστήριο) ο θάνατος της Αικατερίνης Ζώγαλη ναι μεν προήλθε από βολίδα προερχόμενη από το όπλο ενός εκ των καταδιωκόμενων δραστών, ωστόσο το συμβάν αυτό δεν ήταν άσχετο με τη καθ’ όλα νόμιμη επιχειρησιακή απόφαση των αστυνομικών οργάνων να καταδιώξουν το όχημα των υπόπτων, γνωρίζοντας ότι αυτοί έφεραν βαρύ οπλισμό, η δε προκληθείσα βλάβη στους συγγενείς της θανούσης, από το θάνατό της, συνιστά υπέρμετρη θυσία χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και συγκεκριμένα προς διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας από τη σύλληψη των κακοποιών, με αποτέλεσμα να συντρέχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος προς αποκατάσταση της βλάβης, μέσω της καταβολής εύλογης χρηματικής ικανοποίησης .

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης: «Η προκληθείσα βλάβη στους συγγενείς απο το θάνατό της, συνιστά υπέρμετρη θυσία χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και συγκεκριμένα προς διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας απο τη σύλληψη των κακοποιών, με αποτέλεσμα να συντρέχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος προς αποκατάσταση της βλάβης, μέσω της καταβολής εύλογης χρηματικής ικανοποίησης .»