Κ.ΚΟΛΛΙΑΣ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

563

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΣ – ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΛΛΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

Σήμερα το πρωί τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παρευρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Η συνεδρίαση διεξήχθη παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, από το Νοέμβριο του 2021, είχε ανακοινώσει σε ειδική αφιερωματική Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάπτυξη, υιοθέτηση και υλοποίηση ενός τέτοιου Εθνικού Σχεδίου.

Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση για το θέμα, ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Σήμερα το πρωί ήμουν παρών στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, μεταξύ των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και παρουσία του Πρωθυπουργού, και με ομιλήτρια τη συνάδελφο Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, κα Έλενα Ράπτη, αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Θα ήθελα να εκφράσω τη μέγιστη ικανοποίησή μου για τις προβλέψεις και τις βασικές κατευθυντήριες αρχές που περιλαμβάνει το πόνημα αυτό για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, που δυστυχώς έχει γίνει σύγχρονη μάστιγα.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Το Σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές που ξεκίνησαν να υλοποιούνται αλλά και μεταρρυθμίσεις που επίκεινται.

Βασικοί πυλώνες του είναι η αύξηση των καταγγελιών του εγκλήματος και η διευκόλυνση των καταγγελιών αυτών για τον περιορισμό των δραστών και την έγκαιρη διάσωση των θυμάτων που συχνά υποφέρουν σιωπηλά επί χρόνια, η μείωση των πραγματικών κρουσμάτων με αύξηση της διοικητικής και κοινωνικής επαγρύπνησης, η ολοκληρωμένη στήριξη των θυμάτων αλλά και η παροχή της κατάλληλης φροντίδας και θεραπείας στα θύματα με κύριο στόχο την αποτροπή της επαναθυματοποίησής τους. Για το λόγο αυτό, επιτυγχάνεται σήμερα μια αναπροσαρμογή των θεσμικών διαδικασιών, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη προς το παιδί-θύμα και την οικογένειά του.

Συμφωνούμε όλοι ότι αδιαπραγμάτευτο χρέος μας είναι η έγκαιρη κινητοποίηση όλης της κοινωνίας ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μας. Η Κυβέρνησή μας ήδη έχει λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ανηλίκων, αυστηροποιώντας τις ποινές σε ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα, αυξημένης ποινικής απαξίας, θεσμοθετώντας ως αποκλειστική ποινή την ισόβια κάθειρξη. Σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά, θέτοντας ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο την ασφάλεια και την μέγιστη δυνατή προστασία των παιδιών ενάντια σε κάθε απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσής τους.».