Κ. Κούνεβα: «Ναι σε αξιοπρεπή δημόσια σύνταξη, όχι στην πανευρωπαϊκή ιδιωτική σύνταξη»

68

 

Η παρέμβασή της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συζήτηση για το αμφιλεγόμενο «Πανευρωπαϊκό Ατομικό  Συνταξιοδοτικό Προϊόν» -PEPP

Καταψήφισε η Αριστερά – Περίεργη βιασύνη του Συμβουλίου να προωθηθεί το PEPP, την ώρα που κωλυσιεργεί στον συντονισμό των  συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης

Παράθυρο στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος άνοιξε, δυστυχώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας την έκθεση για τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP), που ήλθε προς ψήφιση χθες, στη μίνι Ολομέλεια, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία του τριλόγου που προηγήθηκε.

Η μίνι Ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες ενέκρινε με τις ψήφους συντηρητικών, φιλελεύθερων, αλλά και αρκετών σοσιαλιστών και πρασίνων, την αμφιλεγόμενη προώθηση της  ιδιωτικής σύνταξης, που στην Ελλάδα προβάλλει ως μείζονα «μεταρρύθμιση» η ΝΔ και  ο πρόεδρός της.  «Τι μήνυμα θα στείλουμε, λίγο πριν τις εκλογές, στους πολίτες; Ότι  θέλουμε να κάνουμε πιο πλούσιους τους μεγάλους  παίκτες των αγορών;» τόνισε σε παρέμβαση της πριν από  την ψηφοφορία  η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Κωνσταντίνα Κούνεβα. Κι αυτό γιατί ο Κανονισμός που εγκρίθηκε διευκολύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσελκύσουν τις αποταμιεύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων στην  ΕΕ που αγωνιούν για τα γηρατειά  τους, καθώς χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα. Την  έκθεση καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της αριστεράς, και αρκετοί από άλλες πολιτικές ομάδες.

Η Κ. Κούνεβα επεσήμανε στην παρέμβασή της τη βιασύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προωθήσει την ιδιωτική  σύνταξη, την ώρα που οι κυβερνήσεις κωλυσιεργούν στην προώθηση του πολύ σημαντικότερου νομοθετήματος για  την αλλαγή των Κανονισμών  που αφορούν στο  συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ, ώστε να διασφαλίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων μετακινούμενων εργαζομένων. Κατά πληροφορίες, το κρίσιμο  νομοθέτημα, ενδέχεται  να παραπεμφθεί στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αν συνεχιστεί η άρνηση πολλών κυβερνήσεων να συμφωνήσουν μέσα  στην επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθεί  η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του  ΕΚ.

«Λίγο πριν τις εκλογές , τι μήνυμα θα στείλει το ευρωκοινοβούλιο στους πολίτες;  Ότι θέλει να κάνει, στο τέλος της θητείας μας , πιο πλούσιους τους μεγάλους παίκτες των αγορών,  με τις οικονομίες των εργαζομένων; Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βιάζεται να ενισχύσει τις αγορές με τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων που αγωνιούν για τα γεράματα τους. Από την άλλη οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν καν  για τα επιδόματα των εργαζομένων,  όταν μετακινούνται από χώρα σε χώρα. Σας καλώ να αναλογιστούμε και να  δεσμευτούμε πως θα ενισχύσουμε τη δημόσια σύνταξη, καταψηφίζοντας την πανευρωπαϊκή ιδιωτική σύνταξη».

Το βίντεο της παρέμβασης:

https://youtu.be/wwpD815hgZA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ