Κ.Κόλλιας-ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ δρομολογούν πακέτο υψηλών πληρωμών μέχρι το τέλος του έτους

861

ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ φαίνεται να δρομολογούν πακέτο υψηλών πληρωμών, οι οποίες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό και με τα σημερινά δεδομένα, εντός Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές της β’ δόσης Ενιαίας Ενίσχυσης 2022, που περιλαμβάνουν το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης, σε συνδυασμό με την καταβολή του Πρασινίσματος και της Ενίσχυσης για τους young farmers, των γεωργών δηλαδή ηλικίας κάτω των 40 ετών δηλαδή.

Συγχρόνως, προγραμματίζεται κι η χορήγηση της Εξισωτικής Αποζημίωσης (Μέτρο 13), ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Επί του θέματος, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις μεγάλες πληρωμές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους για τους αγρότες μας καθώς και τους κτηνοτρόφους της χώρας μας. Αναφέρομαι στα πακέτα πληρωμών που έχουν προγραμματιστεί, για την ενίσχυση και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια και την απόλυτη ικανοποίησή μου απέναντι στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ αλλά και τα στελέχη των εν λόγω υπηρεσιών (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ) για τη μεγάλη και σταθερή προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών να καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα στο διάστημα από 20-23 του μήνα. Ενημερώνω τους φίλους παραγωγούς ότι την πληρωμή της Ενιαίας, θα ακολουθήσει εκείνη της Εξισωτικής, με διαφορά μίας ή κάποιων παραπάνω ημερών.

Αναμένουμε ακόμα, εντός της εορταστικής περιόδου, εκ μέρους του ΕΛΓΑ τη μεγάλη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές το 2022. Η πληρωμή αυτή θα γίνει σε μία δόση, ενώ το συνολικό ποσό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 210 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι οι αποζημιώσεις εκτιμάται ότι θα διασφαλιστούν στο 100%  της αξίας τους.

Τέλος, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ, οι έκτακτες ενισχύσεις λιπασμάτων (60 εκατ. ευρώ) και οι ενισχύσεις για αγορά ζωοτροφών (89 εκατ. ευρώ) πρόκειται, ομοίως, να καταβληθούν κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.».