Λάδωνας: Το «κρυφό» στολίδι της Πελοποννήσου που θα λατρέψεις αυτό το φθινόπωρο-βίντεο

107

Το «γεφύρι της Κυράς» που «εξαφανίζεται» μέσα στο ποτάμι αποτελεί από μόνο του λόγο για να τον επισκεφτείς.

Βρισκόμαστε στα μέσα του Νοέμβρη. Το κρύο έχει κάνει έντονη την παρουσία του, οι περιορισμοί λόγω πανδημίας του κορονοϊού μας χαλούν ελαφρώς τη διάθεση, ενώ οι υποχρεώσεις συνεχίζουν τρέχουν. Και μπορεί αυτή να είναι η καθημερινότητα του μέσου Έλληνα, αλλά οι εκδρομές μπορούν και συνεχίζονται – και πολύ καλά κάνουν, εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

 

Οι περισσότεροι από εμάς, κάνουμε σχεδόν καθημερινά νοητά ταξίδια σε προορισμούς φθινοπωρινούς. Σε μέρη με φυσική ομορφιά, ηρεμία και λίγο αποκομμένα από τον μαζικό τουρισμό, λόγω της δύσκολης κατάστασης που ζούμε με τον κορονοϊό στο πικ του. Μήπως, όμως, να αφήσουμε στην άκρη τις σκέψεις και να μιλήσουμε με πράξεις;

 

Αν μπορείς να διαθέσεις δύο μέρες λίγο πριν τα Χριστούγεννα για μία εξόρμηση σε ένα μέρος που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής και στο οποίο φτάνεις οδικώς σου έχουμε την καλύτερη επιλογή. Ένα από τα πιο όμορφα, ιδιαίτερα και «κρυμμένα» μέρη της Πελοποννήσου βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία και μαγεύει τους επισκέπτες με το φυσικό κάλλος του.

Ο λόγος για τον ποταμό Λάδωνα, κύριο παραπόταμο του Αλφειού, ο οποίος πηγάζει από το όρος Πεντέλεια και αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους της Ελλάδας ολόκληρης. Δίπλα στον ποταμό, υπάρχει και μία τεχνητή λίμνη – κερασάκι στην τούρτα του υπέροχου τοπίου της ευρύτερης περιοχής, η οποία ενδείκνυται για ατελείωτους περιπάτους και ποδηλατάδα.

 

 

Ο Λάδωνας είναι ένας ήρεμος ποταμός, με ομαλή ροή νερού, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ιδανικό προορισμό για canoe kayak, rafting ή ακόμα και κολύμπι, για τους πιο τολμηρούς. Στην γύρω περιοχή θα βρεις καταστήματα στα οποία θα προμηθευτείς τον κατάλληλο εξοπλισμό για να απογειώσεις την εμπειρία σου.

 

Το γεφύρι της Κυράς

Ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα στην περιοχή του Λάδωνα, είναι το διάσημο γεφύρι της Κυράς. Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι, χτισμένο τον 13ο αιώνα, το οποίο αναδύεται από τον βυθό της λίμνης αυτή την εποχή που τα νερά υποχωρούν και η στάθμη τους κατεβαίνει.

 

Το φοβερό είναι πως το γραφικό πεντάτοξο γεφύρι, βυθίζεται εντελώς από την άνοιξη και μετά, όταν τα χιόνια λιώνουν και τα νερά το σκεπάζουν εντελώς. Αυτό συμβαίνει από το 1954 όταν και δημιουργήθηκε το φράγμα. Ξεκάθαρα πρόκειται για ένα απίστευτο θέαμα. Όπως καταλαβαίνεις, τώρα είναι η ώρα να το απολαύσεις σε ολόκληρο το μεγαλείο του.

 

 

Κοντά στο διάσημο χωριό της Δάφνης -εκεί που θα βρεις όμορφους φιλόξενους ξενώνες για διανυκτέρευση και φοβερά ταβερνάκια- υπάρχουν εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού για τοξοβολία, κωπηλασία με κανό και ορεινή ποδηλασία.

Μην παραλείψεις την ποδηλατάδα

 

Η πιο ωραία εμπειρία στην περιοχή του Λάδωνα, είναι η ποδηλατάδα κατά μήκος της λίμνης. Εκεί υπάρχει ασφαλτόδρομος και μία καταπληκτική διαδρομή ανηφόρας – κατηφόρας, άλλοτε κοντά στις όχθες της και άλλοτε σε υψώματα που χαρίζουν πανοραμική θέα.

 

Αυτός ο πανέμορφος υδροβιότοπος απέχει από την Αθήνα λιγότερο από τρεις ώρες. Αλλά το μόνο βέβαιο είναι το ότι με το που βρεθείς εκεί, θα παραδεχτείς πως τα χιλιόμετρα καλώς δεν αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για να δώσεις το «παρών» σε ένα τόσο ιδιαίτερο μέρος όπου ο μόνος ήχος είναι εκείνος των τρεχούμενων νερών και του γλυκού κελαϊδίσματος των πουλιών. Εκεί που όλες οι αποχρώσεις του μπλε του ουρανού, συναντούν το πράσινο των δέντρων, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μαγείας.

πηγή-ethnos.gr