Β.Μπαλάφας-Ο απολογισμός και η…Χαλιμά- Στο Δήμο Κορινθίων

766
 Απολογισμός = έκθεση αποτελεσμάτων | Επανάληψη : απολογισμός = έκθεση αποτελεσμάτων
Συνεπώς : Απολογισμός δεν είναι το τι ΕΚΑΝΕΣ, αλλά το τι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είχες από αυτά που έκανες.
Πιο ειδικά στους Δήμους Ο, αλλά του τι ΕΠΕΤΥΧΕ σύμφωνα με το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΛΑΝΟ που είχε θέσει, επιχειρησιακό πλάνο ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ τετραετίας ή πενταετίας.
[Ποδοσφαιρική αναλογία : Σουτ στο τέρμα 14 – 2, αποτέλεσμα αγώνος 0 – 2]
 Πάμε λίγο πιο αναλυτικά (όχι πολύ, δεν είναι δική μου δουλειά) :
 Τουρισμός : Πρέπει να είμαστε το μοναδικό σημείο στον πλανήτη, αν όχι στον γαλαξία ολόκληρο που η απόδοση στον τουρισμό μετρήθηκε με … εμφανίσεις στον Αυτιά και τηλεοπτικά σποτ.
Δεν εμφανίστηκε ούτε ένας αριθμός, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ στοιχείων (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, κατανάλωση), στοιχεία με τα οποία μετράνε τον τουρισμό ΟΛΕΣ οι ξενοδοχειακές ενώσεις και όλοι οι σχετικοί ιδιωτικοί και κρατικοί οργανισμοί. Αν λοιπόν το ζητούμενο αποτέλεσμα ήταν να δουν κάποιοι τη μούρη τους στον Αυτιά, τότε ορθώς έγινε αυτός ο απολογισμός.
Αν δεν είναι αυτό το ζητούμενο, τότε απλώς δεν έχουμε απολογισμό, έχουμε μια αφήγηση ενεργειών προς έναν απροσδιόριστο στόχο. Σημείωση : Καμία αναφορά και καμία ενημέρωση από την τουριστική επιτροπή και το ρόλο της (προφανώς περιλαμβάνει ξενοδόχους και γενικώς ανθρώπους που δεν ήταν στόχος τους η προβολή, αλλά το πόσες κλίνες θα γεμίσουν ή πόσες νέες θα φτιάξουν).
[Ποδοσφαιρική αναλογία : Χάμες, Μαρτσέλο, αποτέλεσμα αγώνος 1 – 2]
 Δημοτικό Συμβούλιο – Προεδρία : Ο … απολογισμός ήταν η άψογη λειτουργία. Πράγματι … ήταν υπέροχη.
Είδαμε σωβρακοφανέλες, καλαμπαλίκια, ψηφοφορίες δια κινητού τηλεφώνου (Τον άκουσες ; είπε «ναι». Τον άκουσα εγώ). ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ η επιτροπή διαβούλευσης, ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ κανονισμός λειτουργίας της, δεν ακολουθήθηκε η θεσμική λειτουργία. Δεν εισήχθη θέμα στο ΔΣ παρότι είχαν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες υπογραφές πολιτών.
Είδαμε συνεδριάσεις κατά τις οποίες ο Πρόεδρος του ΔΣ συμπεριφερόταν ως οπαδός (και άλλα που δεν είναι της παρούσης). Καλή η αφήγηση και εδώ μεν, πολύ μακριά από το αποτέλεσμα δε.
 Τεχνικά έργα : Οτιδήποτε και να ειπωθεί, αν δεν έχεις μπορέσει να αλλάξεις 3 χρόνια μια μπασκέτα και να βάλεις στέγαστρα στα σχολεία, δεν χρειάζεται να ακούσει κανείς τίποτα. Καλή η αφήγηση, επί του πρακτέου ολίγα.
Ακόμα και από το αρχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα περαιωμένα έργα αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε οδοποιίες και σε σχολικές συντηρήσεις που έχουν υποχρεωτικό ετήσιο χρονοδιάγραμμα. Όλα τα άλλα ήταν για το μέλλον. Για τις σχολικές συντηρήσεις ας κρίνουν οι πολίτες. Όταν κάνεις απολογισμό λες τι έκανες, όχι τι ΘΑ κάνεις. Τραγική διαπίστωση ότι τα «ολοκληρωμένα» αφορούσαν σε μικροέργα κάποιων δεκάδων χιλιάδων που στην εκτέλεση ήταν εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους και κατά μεγάλο ποσοστό από τον ίδιο εργολάβο.
 Δεν θα μπω σε άλλες λεπτομέρειες, αφήνω τελευταίο το επίσης παγκόσμιο – διαγαλαξιακό φαινόμενο.
 Οι αρμοδιότητες του μετακλητού του Δήμου που λέγεται Γενικός Γραμματέας περιγράφονται αναλυτικά κυρίως στους νόμους Ν.3584/2007 και Ν.3852/2010.
Εδώ παρουσιάστηκε ένα βίντεο απολογισμού στο οποίο περιέχονταν ως «αποτελέσματα» ακόμα και «συμμετοχές ως ομιλητής». Ενώ υποτίθεται ότι ο μετακλητός προετοιμάζει τον απολογισμό του Δημάρχου, εδώ είδαμε έναν «απολογισμό» Δημάρχου να τον κάνει κάποιος άλλος. Αυτό ας το κρίνει ο καθένας όπως θέλει.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το οποίο είναι κατά νόμο πάντως υπεύθυνος δεν το έχουμε δει. Ούτε ως αποτέλεσμα. Συνεπώς, και εδώ αφήγηση και μάλιστα άκομψη, ένα κανονικό καπέλωμα του Δημάρχου με το … γάντι. Και μάλιστα με συγκεκριμένη τηλεοπτική φίρμα στη φωτογραφία, που όπως και να το κάνουμε περιέχει μια σημειολογία. Περήφανος και για αυτό Δήμαρχε ;
 Η Χαλιμά (ή Σεχραζάτ) λοιπόν, χίλιες και μια νύχτες έλεγε παραμύθια στον βεζίρη για να μην την αποκεφαλίσει και στο τέλος την παντρεύτηκε … Αφηγήσεις δηλαδή … Με ένα στόχο – αποτέλεσμα.
 Εμείς εδώ αποτελέσματα είδαμε λίγα, αφηγήσεις πολλές, και πολλά πολλά μελλοντικά εκατομμύρια τα οποία μαθαίνω ότι έχουν και σοβαρούς κινδύνους να απενταχθούν λόγω καθυστερήσεων στις δημοπρατήσεις ή λόγω άλλων παραλείψεων.
 Επανάληψη : απολογισμός = έκθεση αποτελεσμάτων. Απολογισμός δεν είναι το τι ΕΚΑΝΕΣ, αλλά το τι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είχες από αυτά που έκανες.
Αν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η … Χαλιμά, τότε τέτοιοι απολογισμοί μπορούν να λογιστούν ως τέτοιοι. Διαφορετικά επί του πρακτέου, ολίγα και άρα ολίγος απολογισμός.
 Η Χαλιμά δεν είναι ένα πρόσωπο … Είναι μια νοοτροπία. Είναι μια ολόκληρη κουλτούρα. Και το χειρότερο, είναι συνειδητή πολιτική και στρατηγική ΕΠΙΛΟΓΗ. Και εμένα, προσωπικά, επειδή ξέρω πως ο επικεφαλής πάντα ήταν λάτρης του αποτελέσματος και μάλιστα του χειροπιαστού, με ενοχλεί που έχει διολισθήσει ακούσια ή εκούσια στο να επικροτεί κάθε άλλο παρά το αποτέλεσμα, εν προκειμένω τις αφηγήσεις. Και σίγουρα δεν φταίω εγώ για αυτό. Ας κοιτάξει γύρω του, έτσι και αλλιώς δήλωσε και περήφανος.
 Υ.Γ. Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα. Για το Πανεπιστήμιο, για τα ψηφιακά, για τις υποδομές, για τις σχολικές επιτροπές, για τον πολιτισμό, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά δεν είναι δική μου δουλειά. Και αν πει κανείς «δεν γίνονται όλα σε 3 χρόνια», ας κοιτάξουν προς Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Τρίκαλα, Παλαιό Φάληρο μεριά και αλλού.
Ελπίζω να μην αναγκαστώ να επανέλθω.