Λέσβος: Ορατός ο κίνδυνος για απρόβλεπτες εξελίξεις «Το προσφυγικό δεν λύνεται με ΜΑΤ και αυταρχισμό»

108
Κάποια πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν μετά από τηλεφωνικό ρεπορτάζ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Λέσβο μετά την κυβερνητική απόφαση να επιτάξει χώρο στην περιοχή Καβακλί του Μανταμάδου Λέσβου για να δημιουργήσει μια φυλακή ανθρώπινων ψυχών.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του νησιού είναι ανάστατο. Ολοι δηλώνουν ότι οι σχεδιασμού της κυβέρνησης να φτιάξει ένα κλειστό στρατόπεδο φυλάκισης μεταναστών και προσφύγων θα μείνουν στα χαρτιά.

Αυτή την στιγμή υπάρχει αναβρασμός σε όλη την Λέσβο και όλοι οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή. Επικρατεί ηλεκτρισμένη κατάσταση και το ενδεχόμενο να ξεφύγουν τα πράγματα από κάθε έλεγχο είναι κάτι από πάνω ορατός.

Και η αναστάτωση προήλθε όταν η ΕΡΤ Β. Αιγαίου μετέδωσε την παρακάτω είδηση:

Πριν από λίγη ώρα αναχώρησε για το Βορειοανατολικό Αιγαίο το πλοίο Εξπρές Πήγασος με 10 λεωφορεία ΜΑΤ καθώς και όχημα εκτόξευσης νερού. 
Το δρομολόγιο του πλοίου δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ κανονικά ήταν εκτός δρομολογίου λόγω βλάβης.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα έχει ήδη ενημερωθεί και έχει αποκλείσει τις εισόδους στα σημεία πρόσβασης της Καράβας.

Πιθανόν το πλοίο να προσεγγίσει πρώτα το λιμάνι των Μεστών και έπειτα τη Λέσβο.

Σήμερα συνεχίζονται οι λαϊκές συνελεύσεις σε Αγία Παρασκευή, Καλλονή, Πέτρα Σκουτάρο όπου οι κάτοικοι δηλώνουν συμμετοχή στις ομάδες περιφρούρησης και σε πιθανή σύγκρουση που στο σημείο που βρισκόμαστε , είναι πλέον πιθανό να συμβεί.

Το απόγευμα συναντήθηκαν οι τρεις αυτοδιοικητικοί Περιφερειάρχης , δήμαρχος Μυτιλήνης και Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου που απ ότι φαίνεται συμφώνησαν να προχωρήσουν από κοινού σε όποια αντίδραση αποφασίσουν τα δημοτικά και περιφερειακό συμβούλια.

“Θρησκευτικό τουρισμό θέλουμε, ο αστυνομικός όμως είναι ανεπιθύμητος” όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής.

Ο “Μεγάλος” όπως αποκαλούν οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι του νησιού τον βουλευτή Χαρ. Αθανασίου, έχει εξαφανιστεί και δεν απαντάει ούτε στα τηλέφωνα που τον παίρνουν οι κομματάρχες του.
“Επέλεξε να συνταχτεί με την απόφαση του κόμματος του και όχι με τα συμφέροντα του νησιού” δηλώνουν οργισμένοι οι ψηφοφόροι του.

Προς το παρών ο πρόεδρος της κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαΐδη και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην δημιουργία κλειστής δομής στην Καράβα που έχει συσταθεί, φαίνεται ότι ελέγχουν την κατάσταση, ώστε οι αντιδράσεις των κατοίκων να είναι “ειρηνικές” και χωρίς “ακρότητες” όπως αποφασίστηκε σε πλατιά σύσκεψη τους.

Οι προτάσεις που έχουν ακουστεί σε συνελεύσεις κατοίκων χωριών της περιοχής είναι διαμετρικά αντίθετες.
Για να αποτραπούν τα αυταρχικά σχέδια της κυβέρνησης προτάθηκε από “μαζική συγκέντρωση με μπροστάρη την εικόνα του Ταξιάρχη”, μέχρι του ότι “απέναντι στα ΜΑΤ και στις φυσούνες τους με τα δακρυγόνα, πρέπει να αντιτάξουμε τα τρακτέρ μας με τα ψεκαστικά μηχανήματα”.

Η κατάσταση πάντως στην Λέσβο είναι εκρηκτική και αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ