Μάρκος Λέγγας-Business» 600 χιλιάδων ευρώ στα Κορινθιακά Βαλκάνια…

75

Business» 600 χιλιάδων ευρώ στα Κορινθιακά Βαλκάνια.
Η τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. Σικυωνίων είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι «business» στην ζαλισμένη από τον Covid και αποχαυνωμένη από την δεκάχρονη τυραννία των μνημονίων, Ελλάδα. Κάποιος άλλος θα μιλούσε για την εκδοχή ενός σύγχρονου βαλκανιζατέρ.
Ποια είναι τα γεγονότα.
Στις 30 Δεκεμβρίου προσκληθήκαμε σε συνεδρίαση δια περιφοράς με τρία θέματα. Το ένα εκ των τριών -που θα μας απασχολήσει σήμερα- αφορούσε την «Έγκριση της έκθεσης εκτίμησης αγοράς ακινήτων που βρίσκονται στη θέση Βάλτος (ή Μπαρλασά)».
Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την αγορά οικοπέδων προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για την κατασκευή κολυμβητηρίου, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η τοπική μας κοινωνία. Στο σημείο αυτό να πούμε πως οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ» έχουμε καταθέσει αρκετές φορές στο παρελθόν πρόταση για την δημιουργία κολυμβητηρίου (έχοντας συμπεριλάβει ολόκληρο κεφάλαιο, σχετικά, στο πρόγραμμά μας). Όμως, η διοίκηση του δ.Σικυωνίων και ο Σπύρος Σταματόπουλος προσωπικά απέρριπταν κάθε σχετική συζήτηση, με την αιτιολογία πως ένα σύγχρονο κολυμβητήριο είναι εξαιρετικά κοστοβόρο και δεν μπορεί να υποστηριχτεί από μια μικρή τοπική κοινωνία.

Ξαφνικά, όμως, το θέμα βρέθηκε να έρχεται από το πουθενά και μάλιστα εσπευσμένα, αφού ήρθε προς συζήτηση στην λήξη του έτους.
Όπως φαίνεται από την εισήγηση που μας κατατέθηκε ζητήθηκε από την εταιρεία «Σταματοπούλου Αγγελική ΙΚΕ» να εκπονήσει μελέτη, η οποία θα κατέληγε στην εκτίμηση για την αγορά γεωτεμαχίων, δίπλα από τον χώρο που έχει δημιουργηθεί ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Η τελική μελέτη έβγαλε αποτίμηση 610.000 ευρώ για την αγορά 12 στρεμμάτων, δηλαδή κάτι περισσότερο από 50.000 το στρέμμα!
Όλοι, όμως, γνωρίζουμε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή (που είναι εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού) η αγοραία αξία των γεωτεμαχίων δεν ξεπερνά σε μέσους όρους τις 20.000, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις –βίαια- φτάνει στις 25.000 ευρώ.

Ο υπερδιπλασιασμός του κόστους αγοράς αποτελεί μία ανεξήγητη παρέκκλιση από την πλευρά της εκτιμήτριας εταιρείας, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Μάλιστα στην εκτίμησή της η σχετική μελέτη φαίνεται να μην έχει συμπεριλάβει ούτε καν τις αλλαγές που έχουν επέλθει από τον τελευταίο πολεοδομικό νόμο.
Η ίδια η ανάλυση της εκτιμήτριας εταιρείας, όπως μας δόθηκε στην συνοδευτική εισήγηση, αναφέρει πως «από την έναρξη της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας έως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Αξίες παρουσίασαν πτώση και το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζονται με μικρή πτωτική τάση (…). Επιπροσθέτως, η δεδομένη οικονομική συγκυρία, έχει οδηγήσει πιθανούς πωλητές αλλά και πιθανούς αγοραστές οικοπέδων και κατασκευαστές να κρατούν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα η προσφορά αλλά και η ζήτηση αδόμητων οικοπέδων να είναι μικρή.

Η προσφορά προς πώληση ακινήτων, στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση η οποία παρουσιάζεται μέτρια έως μικρή, με αποτέλεσμα να υφίστανται πτωτικές πιέσεις στις αγοραίες αξίες τους…». Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, που η ίδια η εταιρεία περιγράφει, η εκτίμηση φτάνει τις 610.000 ευρώ για 12 στρέμματα (σε γεωτεμάχια επαναλαμβάνουμε εκτός σχεδίου και οικισμού)!
Αυτό, ωστόσο, αποτελεί μόνο τη μία διάσταση του προβλήματος.

Η δεύτερη αφορά την επιμονή της διοίκησης να γίνει το κολυμβητήριο στην συγκεκριμένη περιοχή. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι σαφές πως δεν εξυπηρετεί κανένα κριτήριο προσβασιμότητας και ωφελιμότητας. Αν πράγματι το ζήτημα του κόστους λειτουργίας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δημιουργία ενός κολυμβητηρίου –και εν γένει ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου- δίπλα στον προαστιακό αποτελεί την βέλτιστη πρόταση. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να καταστεί πόλος έλξης της ευρύτερης περιοχής, αν όχι ολόκληρου του νομού.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο τρόπος με τον οποίο έγιναν –για μία ακόμα φορά- οι διαδικασίες σύγκλησης της συνεδρίασης δια περιφοράς και με την διαδικασία του κατεπείγοντος, που αποστερεί κάθε δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και ενστάσεων, παρέσυρε και τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίες θεωρούμε πως θα ανακαλέσουν την θετική στάση και ψήφο τους, αφού πλέον γνωρίζουν τα γεγονότα.
Σε ό,τι αφορά την διοίκηση του δ. Σικυωνίων πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει πως τα δίκαια και λογικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας δεν μπορούν να γίνονται αφορμή για “Business as usual…”.

Δημοτικής Παράταξης
«συνΔΗΜΟΤΕΣ» Δήμου Σικυωνίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ