ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ: ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

122

Αν νομίζατε ότι νηστεία σημαίνει νερόβραστα και άνοστα πιάτα τότε μάλλον απατάσθε. Βρήκαμε τις πιο λαχταριστές συνταγές για την Μεγάλη Βδομάδα που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε. Γιατί, όπως και να’χει, ακόμα και η νηστεία θέλει… καλοπέραση.

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει την νηστεία της Μεγάλης Βδομάδας. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για αποτοξίνωση (έστω πρόσκαιρη), αλλά και για γευσιγνωσία, μιας και τα νηστίσιμα πιάτα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε υλικά όσο και σε γεύση. Ας απομυθοποιήσουμε επιτέλους την κυρίαρχη άποψη, ότι το νηστίσιμο τραπέζι είναι ένα καταναγκαστικό «έργο» που περιλαμβάνει άνοστα και νερόβραστα λαχανικά σε αηδιαστικούς συνδυασμούς. Η νηστίσιμη δίαιτα μπορεί να γίνει άκρως γευστική, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υγεία μας, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα που περιέχει και είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η αποχή από το κρέας μειώνει σημαντικά την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών, που ως γνωστόν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτηξης καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και καρκίνων. Ωραία όλα αυτά, αλλά εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: «Από που θα πάρω όμως την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός μου;»Η απάντηση είναι απλή: από παντού. Τόσο τα όσπρια όσο και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υδατανθράκων και αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος χωρίς ίχνος λίπους! Η νηστεία… συμφέρει λοιπόν από κάθε άποψη. Πέρα από την θρησκευτική της σημασία, κρίνεται άκρως απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης. Αρκεί φυσικά όταν σταματήσουμε την νηστεία να μην «ξανακυλήσουμε» στις παλιές κακές διατροφικές μας συνήθειες.Οι παρακάτω συνταγές για την Μεγάλη Βδομάδα είναι προσεχτικά επιλεγμένες, ώστε να περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, αποτελώντας παράλληλα ιδανικές γευστικές προτάσεις για όλα τα γούστα. Οπλιστείτε με μεράκι και ετοιμάστε το πιο εντυπωσιακό νηστίσιμο τραπέζι, για εσάς και τους φίλους σας.

Μεγάλη Δευτέρα
Η εβδομάδα ξεκινάει με χορταστικά μπιφτέκια. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση τον κιμά αντικαθιστούμε με λαχανικά. Μην ανησυχείτε, είναι το ίδιο πεντανόστιμα με τα κανονικά! Για συνοδευτικό, επιλέξαμε την γνωστή σε όλους μας και αγαπημένη φάβα. Πλούσια σε πρωτεϊνες και σίδηρο, συνοδευόμενη με φρέσκο κρεμμυδάκι και μπόλικο λεμόνι και φυσικά αντζούγιες, πλούσιες σε ωμέγα τρία λιπαρά.

Μπιφτέκια Λαχανικών 
Τι θα χρειαστείτε: 3 κουταλιές ελαιόλαδο
5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα
1/2 φλ. αρακά
1 τριμμένο καρότο
2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτάκι μπύρα
1 μικρή βρασμένη πατάτα
αλάτι
πιπέρι
δυόσμος, ρίγανη
Τι θα κάνετε: Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνέχεια εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ