Η σάλτσα αυτής της μακαρονάδας είναι ένα νόστιμο τουρλού λαχανικών, ένα ratatouille που θα έλεγαν οι Γάλλοι , μια caponata που θαέλεγαν οι Ιταλοί. Υποθέτω ότι αντίστοιχα πιάτα θα έχουν και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι αλλά δεν γνωρίζω τις ονομασίες τους.Όπως και να τα πεις αυτά τα πολύχρωμα πιάτα λαχανικών υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Ο συνδυασμός τους με ζυμαρικά είναι πολύ επιτυχημένος και το τοπικό άρωμα το δίνει σε κάθε περίπτωση το ιδιαίτερο τυρί κάθε περιοχής.
Έτσι το άρωμα Κρήτης σ’ αυτό το μεσογειακό πιάτο το δίνει η ξινομυζήθρα . Η ξινομυζήθρα ταιριάζει πολύ με όλα αυτά τα λαχανικά. Κι αν είναι δύσκολο να βρεθεί ξινομυζήθρα (αν κι υπάρχει πια παντού), η αντικατάστασή της με φέτα θα δώσει λίγες θερμίδες παραπάνω στο πιάτο αλλά θα είναι εξίσου ταιριαστή.